Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Інакомислячих вбивають, «шкідливі» книжки – спалюють

У Росії повним ходом йдуть фашизація і сталінізація (в одному флаконі) країни. Принаймні деякі  нацистські засоби, як-от спалювання неугодних книг, вже втілюються у життя. Досвід середньовічних мракобісів та нацистів перейняли викладачі Воркутинського гірничо-економічного коледжу. 

У  дворі  навчального закладу спалили понад п’ятдесят екземплярів навчальної літератури, виданої свого часу за підтримки Фонду Сороса. Ці книжки зберігалися у  бібліотечному фонді коледжу. І це, схоже, тільки початок... У середині грудня 2015 року в місцевих ЗМІ з’явилися скани копій листів заступника повноважного представника президента Росії в Північно-Західному федеральному окрузі Андрія Травнікова, де зазначалося, що література, видана за підтримки Фонду Сороса, «формує в молодіжному середовищі спотворене сприйняття вітчизняної історії та популяризує чужі російській ідеології установки». Нагадаю, у  30-х роках минулого століття у Німеччині спалювали книги «антинімецьких» авторів (Зигмунда Фрейда, Еріха Кестнера, Генріха Манна, Карла Маркса, Курта Тухольського та інших), які, на думку націонал-соціалістів, були просякнуті “неарійським духом”. Серед спалених у Воркуті книг були підручники з логіки, французького сюрреалізму та криміналістики. І справді, логіка, сюрреалізм та криміналістика не мають нічого спільного з “духовними скрепами” та російськими “традиційними цінностями”. Так і до “святої інквізиції” недалеко... 

Це, до речі, не перший випадок спалювання “шкідливих” книг. Рік тому окупаційне міносвіти Криму попередило, що в школах півострова проведуть ревізію: виявлятимуть і спалюватимуть заборонені книги. До “чорного” списку  увійшло 2442 найменування, серед яких книги, статті, листівки і навіть тексти пісень. Ревізію у школах проводили співробітники правоохоронних органів спільно з фахівцями з управління освіти.   

До речі, щодо “інквізиції”. Лідер Чечні Рамзан Кадиров, вочевидь, натхненний повною безкарністю, вдався до відвертої риторики сталінських років, заговорив про “ворогів народу”, “зрадників” та “підривну діяльність”.  Звинувативши критиків Путіна, тобто «представників так званої позасистемної опозиції”, у намаганні використати економічну кризу для дестабілізації країни, Рамзан Кадиров пропонує інакомислячих “карати за усією суворістю”. “До таких людей треба ставитися як до ворогів народу, як до зрадників... Вважаю, цих людей треба судити за всією суворістю за їхню підривну діяльність”, — заявив лідер Чечні. Нагадаю, колишнього чеченського поліцейського Заура Дадаєва, підозрюваного у вбивстві опозиціонера Бориса Нємцова, Кадиров назвав «патріотом Росії». 

Кажуть, історія повторюється двічі — перший раз у вигляді трагедії, другий - у вигляді фарсу. Путінська Росія — це вже не фарс, це суцільна трагедія.  Тішить лише одне: якщо Путін йде слизьким шляхом Гітлера і Сталіна, то й закінчити мав би відповідно...

Схожі новини