Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Наївний кримський “мавр” може бути вільним...

У Путіна добре знають про те, що й через “3-4 місяці” ситуація з постачанням електрики до Криму не покращиться. Але цинічним телефонним опитуванням Кремль начебто знімає зі себе відповідальність. «Ну ви ж самі, дорогі кримчани, відмовилися від української електрики!»

Після 1 січня в енергопостачанні окупованого Криму запанувала... неабияка стабільність. Минулого року як було? Опори ЛЕП на Херсонщині підірвали - світло в Криму зникло. Потім опори направили, по одній з ЛЕП електрику з України дали, і трохи на півострові посвітлішало. До 30 грудня, поки знову опора впала... Хоча її вже відремонтували, електрика до Криму з “материкової” України і далі стабільно не надходить. Причому на цілком законних підставах: із настанням 2016 року відповідний контракт між енергетичними компаніями України і Росії втратив чинність.

Чи можливо підписати новий контракт? Авжеж. Але Київ виставив Москві вимогу (після звернень активістів, які організували торговельну блокаду півострова): у новому контракті Крим має бути визначений як територія у складі України. Кремль, звичайно, на це піти не може. По-перше, це суцільна ганьба: у Росії так довго кричали “Крим наш”, що тепер відступити, бодай у чомусь - це фактично визнати свою безпорадність. Визнати, що окупація українського Криму є не блискучою операцією з “відновлення історичної справедливості”, а ідіотською авантюрою... А по-друге, визнання Криму українською територією у документі, підписаному офіційними представниками РФ, - неабиякий козир, що потрапить до української влади. Яка, слушно міркують у Кремлі, неодмінно використає цей козир, добиваючись повернення Криму на міжнародному рівні.

Щоправда, Путін і його підручні могли б згадати й про простих кримчан, інтереси яких Росія начебто захищає.Адже на півострові нині невесело. “Віяльні” відключення світла (власної генерації, завезених із РФ генераторів та “енергомосту” по дну Керченської протоки на цілодобове забезпечення громадян не вистачає), ще й у квартирах холодно. У тій же Керчі, пишуть її жителі в соцмережах, у квартирах не більше 14 градусів... Але біди простих кримчан Путіна не турбують. Хоча кілька днів тому про жителів сонячного півострова в Кремлі все ж згадали.

Кримчанам, повідомили в Кремлі, задали телефоном два запитання. Перше - “Чи підтримуєте ви підписання комерційного контракту з Україною на постачання частини електроенергії до Криму й Севастополя, якщо в ньому буде вказано, що Крим і Севастополь є частиною України?”. І друге - “Чи готові ви до тимчасових труднощів, пов'язаних із незначними перебоями в енергопостачанні протягом найближчих 3-4 місяців?”.

Який знайомий, який виразно радянський стиль! У СРСР також роками бракувало в магазинах ковбаси і масла. А називали це “тимчасовими труднощами” і “перебоями”... За даними кремлівських “соціологів”, близько 90 % опитаних кримчан відповіли на перше запитання “ні”, а на друге - “так”. І хто би сумнівався! Насправді, це “опитування” - фейк, вигадка для жертв путінської пропаганди. “Для галочки” кудись телефонували, когось запитували. Але результат був відомий заздалегідь. Скільки в Кремлі сказали, стільки й “нарахували”...

У Путіна добре знають про те, що й через “3-4 місяці” ситуація з постачанням електрики до Криму не покращиться. Але цим цинічним опитуванням Кремль начебто знімає зі себе відповідальність. “Ну ви ж самі, дорогі кримчани, відмовилися від української електрики! Ви ж такі патріоти! Ви ж самі писали на білбордах, що “тепер хоч каміння з неба” - ви ж бо в Росії. Тож терпіть і зайвий раз не варнякайте!”.

Кримський “мавр” зробив свою справу: після захоплення півострова “зеленими чоловічками” сходив на “референдум” і проголосував за “Крим наш”. Тепер, вважають у Путіна, цей наївний “мавр” може бути вільним...

 

Схожі новини