Передплата 2024 ВЗ

Що стоїть за депутатським «самоспаленням» Огнєвіч?

Ще півтора місяця тому співоча нардеп Злата Огнєвіч розповідала в інтерв’ю «ВЗ», як їй важко поєднувати Раду і сцену, але як вона «мужається», доводячи власним прикладом, що для змін в Україні без свіжої крові не обійтися. І ось на  чотири літри свіжої крові у Верховній Раді поменшало.

Під час свого останнього (він, схоже, і першим був) виходу на парламентську трибуну Злата Огнєвіч заявила, що більше не може залишатися у парламенті, і помахала ручкою. Хто чув обурливу прощальну промову співачки, поспішив з похвалами й оплесками: «Ай Злата! Ай молодець! Не витримала чиста душа політичного свинства. Навіть спокусливим мандатом її у цьому бруді не втримали». А чи тримали, питається? Чи не самі Огнєвіч до виходу спровадили, щоб звільнити місце у парламенті для більш цінного (і не лише для «вилоносної» фракції) «кадра»?

«Бачу, як у парламенті  замість плідної законотворчої діяльності створюються  непопулярні лобістські закони, - заявила Злата Огнєвіч у передмові до свого зречення від депутатства. - Бачу, як йде  боротьба одного політичного угруповання з іншим, як обстоюються інтереси хазяїв. У такій обстановці культура і законотворчість не потрібні, бо не принесуть вам таких грошей, до яких ви звикли. Я  йшла до Ради не по депутатський мандат, а як громадянин. І зараз, як культурний діяч, не бачу своєї  користі для цього парламенту». 

Пішла красиво — нічого не скажеш. А тут ще й «шеф» Ляшко підіграв, виголосивши у парламенті монолог про те, як «тендітна дівчина не витримала смороду у залі, брехні, зрад і облуд», як вирішила розпрощатися з цим «гадючником», в якому немає місця духовності і культурі. 

Може, Огнєвіч і справді набридло у депутатському серпентарії. Може, тому і порідшали її приходи під парламентський купол, навіть якщо це і не було пов’язано з концертами (за інформацією з офіційного сайту ВР, нардеп пропустила ледь не половину пленарних засідань). Але що, питається, заважало їй і далі сачкувати, бережучи нерви і психіку? Але ні — склала мандат. 

Ніхто б і не запідозрив підводних течій у зреченні Огнєвіч, якби не один цікавий факт: перша у черзі на вакансію у «вилоносній» фракції - адвокат Тетяна Юзькова. Більшості це прізвище ні про що не говорить. А ось ті, хто «в курсі» найменших подробиць з біографії цієї пані, багато пізнавального можуть розповісти. Тетяна Юзькова — донька першого голови Конституційного Суду (вже покійного) Леоніда Юзькова. Того самого, якого називали наставником Віктора Медведчука. За інформацією, яка просочилася у ЗМІ, українського кума Путіна поєднували з Юзьковою не лише робочі (на юридичній ниві) і дружні стосунки. 

«Лямур» залишився у минулому, а ось сьогочасною нагодою обзавестися ще одним надійним штиком у Верховній Раді (на додачу до «своїх» з «опблоківської» обойми) Медведчук не проґавив. І йому приємно (точніше - вигідно), і Ляшкові не все одно. Виявляється, у головного «вилоносця» з Юзьковою теж спільне минуле. Він навіть цивільною дружиною її  називав. Отож кадр — двічі цінний: і для Ляшка, і для Медведчука. 

Адвокат і адвокат з депутатською «корочкою» - дві великі різниці. Юзькова — для діла, а Огнєвіч так — для краси, «заманіловка» для електорату. Злата свою «красиву» справу зробила — Злата може йти... 

Схожі новини