Передплата 2024 ВЗ

Другий “Північний потік” очолить віце-канцлер Габріель?

Після зустрічі з Путіним віце-канцлер Німеччини заявив: санкції заходу щодо РФ можна починати знімати, не чекаючи, поки Кремль виконає усі пункти Мінських домовленостей.

Колишній канцлер Німеччини Герхард Шредер - класичний приклад політичної корупції. Після того, як його соціал-демократична партія програла вибори, Шредер влаштувався на роботу до Путіна - очолив наглядову раду “Північного потоку”. Цей газопровід, що пролягає по дну Балтійського моря, транспортує російське блакитне паливо в Німеччину. Призначення Шредера - банальний хабар за багаторічне лобіювання інтересів Кремля. На своїй посаді Шредер одержує грубі гроші й не перестає хвалити Путіна.

Схоже, слідами Шредера може піти його наступник на чолі німецьких соціал-демократів - віце-канцлер ФРН Зігмар Габріель. Прилетівши до Путіна в Москву, Габріель активно підтримав будівництво другої гілки газопроводу, що оминає Україну і Польщу, - “Північного потоку 2”. Можливо, після завершення активної політичної кар'єри Габріелю теж знайдеться синекура в керівництві газпромівського “потоку”...

Скандальну угоду щодо будівництва другого “Північного потоку” німецькі компанії підписали з “Газпромом” у самісінький розпал західних санкцій проти Росії. Така собі угода з дияволом... Цю оборудку офіційно засудив Євросоюз. Здавалося, ще трохи, і справу покладуть під сукно. Але не так сталося, як гадалося... “Північним потоком 2” Габріель у Москві не обмежився. Після зустрічі з Путіним віце-канцлер Німеччини заявив: санкції заходу щодо РФ можна починати знімати, не чекаючи, поки Кремль виконає усі пункти Мінських домовленостей. Раніше Габріель казав, що на Донбасі вже є певний прогрес - не стріляють-бо. Чим не “початок виконання Мінських угод” із російського боку? Гадаю, Габріель, будь на те тільки його воля, санкції з Росії уже би знімав, і не частину, а всі. Адже, за словами віце-канцлера, "маємо шукати нові шляхів для відновлення співпраці, особливо між Росією і Німеччиною".

Габріель у Москві, щоправда, зауважив: озвучена ним позиція щодо скасування санкцій - його особиста думка. Офіційний же Берлін, як і ЄС у цілому, стоїть на тому, що санкції з РФ можна буде знімати тільки після повного виконання Кремлем Мінських домовленостей... Але Габріель не приватна особа - він заступник голови німецького уряду. Друга особа в державі! Тож слова про “особисту” позицію” - звичайна “відмазка”, спроба зробити хорошу міну за поганої гри. Днями депутат Європейського парламенту від Литви Габріелюс Ландсбергіс заявив: “Деякі держави-члени говорять про те, що частина санкцій щодо Росії може бути знята як заохочення”... Дуже схоже, що до тих “деяких держав” належить і Німеччина.

Імовірно, жодних додаткових кроків із виконання Мінських домовленостей Берлін від Москви вже не очікує. (Не кажучи про проблему окупованого Росією Криму, яку відверто поховали). А якщо виконання Мінських домовленостей німці не вимагатимуть від Росії, то вони вимагатимуть цього... Правильно, від України. Остання телефонна розмова Ангели Меркель і Петра Порошенка, повідомили ЗМІ, стосувалася, зокрема, якнайшвидшої організації виборів на окупованих територіях Донбасу. Фрау Меркель зараз дуже потрібен якийсь прорив: неоднозначні рішення про прийом сотень тисяч біженців із Сирії обвалили рейтинг канцлера до найнижчого за останні роки рівня. Якщо не виходить прориву всередині країни, його будуть шукати зовні. Виконання Мінських домовленостей (точніше, те, що вважатимуть виконанням у Берліні), може дещо підняти рейтинг німецького уряду. (Принаймні, він на це сподівається). Ну як же - “зупинили війну у Європі!”. А те, що “виконання” буде коштом інтересів Києва... Так, трохи незручно. Але зовсім трохи. Зате з Росії можна буде зняти санкції, а цього так прагне великий німецький бізнес.  

 

Схожі новини