Передплата 2024 «Добра кухня»

Справа рейсу МН17: на шляху до усієї правди – «реальна політика»?

Російська реакція на звіт Ради безпеки Нідерландів про причини катастрофи малайзійського літака над Донбасом не здивувала. “Фальсифікація” звіту, заявив   чиновник із Федеральної агенції повітряного транспорту, полягає у тому, що виявлені голландськими експертами елементи ураження “підкинули”...

Недарма в Кремлі бояться саме цих елементів ураження! Адже вони однозначно вказують на те, що малайзійський літак знищила ракета, випущена з “Бука”, завезеного з території Росії. У Збройних силах України “Буків” із саме такими ракетами не було й немає. Тож уся російська пропаганда про знищення літака пострілом із “Бука”, який перебував на території, контрольованій українськими військовими, - абсолютна маячня.

Деякі експерти голландським звітом розчаровані. Кажуть приблизно таке: “За 15 місяців розслідування з’ясували тільки те, що й так було всім зрозуміло, від самого початку. А найголовнішого, тобто прізвищ осіб,  вин­них у вбивстві майже трьохсот людей, у звіті немає! До суду в Гаазі ця справа, очевидно, не дійде”.   

Справді, у звіті Радбезу Нідерландів є “білі плями”. Зокрема, звіт чомусь не визначив точного місця, з якого було запущено російську ракету... Водночас оприлюднені голландцями висновки є важливим кроком до встановлення істини. Адже звіт не залишає сумнівів: малайзійський літак міг бути збитий тільки “Буком”, причому лише тією ракетою, якою оснащені російські пускові установки. Згадайте, скільки фантастичних версій у цій справі висувала російська пропаганда. І про український штурмовик брехали, і про українську ракету. І навіть про спеціальну організовану підступним Заходом провокацію: завантажили в літак трупи, пустили його над Донбасом і підірвали - аби скомпрометувати “ДНР-ЛНР” і Росію... Усе, “фініта ля комедія”: після звіту голландського Радбезу слова “рейс MH17 був знищений ракетою “Бука”, завезеного на Донбас із Росії”, стали юридичним фактом. І як би не старалися кисельови-соловйови-леонтьєви, їхня брехня більше ніколи не спрацює. (Принаймні на Заході. В середині Росії цим геббельсам вірять і далі, але це вже трохи інша тема).

Отже, причину трагедії звіт Радбезу Нідерландів встановив. Що далі? У Білому домі кажуть, цей звіт «є основою для подальшого розслідування - для визначення тих, хто відповідальний за загибель 298 безневинних чоловіків, жінок і дітей». А міжнародна команда прокурорів, яка проводить кримінальне розслідування катастрофи MH17, повідомила, що вже виявила «осіб, особливо цікавих для слідства»... Чи означає це, що ці “відповідальні” невдов­зі будуть названі й покарані? Залежить, про кого саме йдеться.

Насправді, гадаю, на Заході (принаймні у США точно) від самого початку знали, хто саме і яким чином збив над Донбасом пасажирський літак. Знали й про те, звідки той клятий “Бук” узявся. Живемо ж не в кам’яну добу. Як розповів екс-керівник Головного слідчого управління СБУ Василь Вовк, у розпорядженні “однієї із сильних держав” є навіть супутникові знімки, на яких чітко зафіксовано, звідки стріляє російський “Бук”. Однак наразі цим знімкам чомусь не дають ходу...  

Очевидно, це так звана реальна політика. США знають, що сліди ведуть безпосередньо до Путіна - ніхто інший наказу про завезення на український Донбас такої зброї, як “Бук”, віддати не міг. І Путін уже все знає: і про ті знімки, і про обізнаність “західних партнерів” щодо його ролі в організації “спецоперації”... Гальмуючи зі встановленням усієї правди, Захід начебто підказує Путіну: “Поки не пізно, тобі краще відступити - інакше ми підемо до кінця”. Аби не стати головним відповідальним у справі збитого “Боїнга”, Путін може здати, наприклад, терориста-бойовика Гіркіна-Стрєлкова. Той дуже тішився, коли “пташку” збили... Захід такий гнилий компроміс влаштував би. Чому? А ніхто не хоче робити абсолютним ізгоєм главу держави, яка наразі володіє ядерним потенціалом, здатним знищити усе людство...

А щоб Путін думав трохи швидше, йому вже нагадують про Гаагу. У Міжнародному трибуналі раптом згадали про злочини проти етнічних грузинів, здійснені військовими РФ 2008 року, під час російської агресії в Південній Осетії.

Схожі новини