Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Плей-оф - це не вирок, а ще один шанс

Усі наші потенційні суперники в стиках, а це збірні Данії, Ірландії, Словенії і Норвегії, підопічним Михайла Фоменка однозначно по зубах.

Після домашньої поразки від збірної Іспанії чимало вболівальників футбольної збірної України перебувають у настрої під умовною назвою “усе пропало”. Град ударів, який наші футболісти обрушили на іспанські ворота, “синьо-жовтим” нічим не допоміг: замість прямої путівки на Євро-2016 (як найкраща з усіх груп третя команда) - знову плей-оф. А там Україні, мовляв, нічого не світить. Уже п'ять разів грали в стикових матчах, і жодного разу не проходили після них на Євро чи Мундіаль... Плей-оф для нас справді не цукор. Але заздалегідь посипати голову попелом не варто! Шанс пробитися до Франції збірна України ще має. Усі наші потенційні суперники в стиках, а це збірні Данії, Ірландії, Словенії і Норвегії, підопічним Михайла Фоменка однозначно по зубах.

От кому зараз не позаздриш, так це зірковій збірній Нідерландів. Голландці, що зазвичай легко проходять відбір, цього разу його провалили - лише четверте місце у групі. Востаннє “помаранчеві” не виходили на Євро ще далекого 1984 року... І ще один антирекорд збірної, яка на Мундіалі-2014 у Бразилії дійшла до півфіналу: уперше за 54 роки голландці програли аж три домашніх матчі поспіль (збірній Ісландії, “товарняк” збірній США та збірній Чехії).

Третьою найкращою стала збірна Туреччини. Туркам неймовірно пощастило: мало того, що забили переможний гол ісландцям на 89-й хвилині, так іще й збірна Казахстану перемогла у Ризі збірну Латвії (якби не це, то третьою найкращою збірною була б Угорщина). У плей-оф у середині листопада зіграють збірні України, Боснії та Герцеговини, Швеції, Угорщини, Данії, Ірландії, Норвегії та Словенії. Згідно з рейтингом УЄФА, перші чотири команди будуть “сіяними”, тож між собою не зіграють. Отже, потенційні суперники українців - данці, ірландці, норвежці або словенці. Жеребкування плей-оф відбудеться у неділю, 18 жовтня, у швейцарському Ньоні.

Найбільш небажаним суперником є, мабуть, збірна Ірландії. На Євро-2012 остров'яни були однією з найслабших команд, але з того часу суттєво посилили свою гру. Особливо вдало “зелені” грали у відборі проти чемпіонів світу німців: на виїзді нічия, а вдома Ірландія перемогла 1:0. Не програли в Дубліні ірландці також полякам. Важлива деталь: у виїзному матчі з Німеччиною і домашньому з Польщею “зелені” зрівнювали рахунок на останніх секундах поєдинку. Ірландці - справжні бійці, ніколи не здаються, б'ються навіть тоді, коли шансів уже начебто немає... Водночас, були в Ірландії у відборі й слабші матчі. Зокрема, програли на виїзді збірній Шотландії.

Словенія - наш старий знайомий. У плей-оф ми вже зустрічалися. У Любляні начудив Шовковський, у Києві усе зіпсувала снігова негода... Нинішня Словенія слабша, ніж збірна Заховіча. У відборі словенці програли на виїзді естонцям, а вдома зіграли внічию з литовцями. Мінімально обіграли швейцарців удома, але поступилися їм у гостях. Англійцям словенці програли двічі. Утім, однією лівою словенську команду не візьмеш: у потрібний момент Словенія вміє сконцентруватися. Недарма так вдало грала у стикових матчах - пройшла і Україну, і Росію.

Без особливого блиску виступала у відборі збірна Норвегії. У Хорватії “вікінги” примудрилися програти з рахунком 1:5! Двічі поступилися італійцям, і навіть зіграли внічию вдома з аутсайдером групи Азербайджаном. Із успіхів - домашні перемоги над болгарами й хорватами. Скандинави не виглядають командою, яка здатна створити проблеми Україні. Хіба що на другому поверсі, де Норвегія може використати своїх “гуліверів”. То може й добре, що наш високий захисник Хачеріді пропустив матч із Іспанією? У поєдинках проти норвежців Євген буде не зайвий.

І нарешті, Данія. Чемпіон Європи 1992 року нині звичайний середняк європейського футболу - не більше. У відборі данці двічі програли португальцям, двічі розписали “мирову” з албанцями. Нічого не змогла Данія протиставити Франції, з якою двічі грала товариські матчі... Утім, у групі І з'явилася нова інтрига. Сербські ЗМІ повідомили, що кілька футболістів збірної Вірменії “злили” останню домашню гру збірній Албанії, і що начебто ці гравці одержали по пів-мільйона євро кожен. Побічним доказом є те, що незадовго до матчу Вірменія - Албанія (0:3) в букмекерських конторах Азії та Європи ставки на перемогу Албанії різко впали... Якби це все підтвердилося, Албанію б “обнулили”, другою була б у групі Данія, а в плей-оф грала би Сербія. Утім, знайти реальні докази в таких справах зазвичай складно...

Висновок? Він однозначний: усі збірні, які можуть нам трапитися у плей-оф, збірна України не тільки може, а й повинна проходити! А якщо підопічні Фоменка зіграють так, як у Києві проти іспанців, суперники взагалі не знатимуть, куди ховатися... Зрештою, “прокляття плей-оф”, що висить над футбольною Україною, не може бути вічним.

 

 

Схожі новини