Передплата 2024 «Добра кухня»

Якщо садити, то всіх. За ким тюрма плаче...

Лідер «Правого сектору», позафракційний народний депутат Дмитро Ярош, який останнім часом було принишк (зокрема, досить чемно поводився під час голосування у парламенті за зміни до Конституції), раптом зробив  заяву про акції масової непокори в Україні.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook. «Антиукраїнська наволоч проводить системну реставрацію дореволюційних порядків і провокує український народ на ще одне повстання. Свідченням цього є низка останніх подій, у тому числі затримання мого побратима Сергія Стерненка в Одесі. Народне терпіння вже лопається і стримувати людей від збройного опору стає неможливим. Я звертаюся до перших осіб, до керівників силових державних структур: припиніть репресії проти патріотів, інакше завершите своє правління дуже погано... в цей раз бігти з України, як ваші попередники, не вийде», - йдеться у заяві Яроша. Нагадаю, 8 вересня в Одесі пройшли гучні затримання активістів місцевого “Автомайдану” і “Правого сектору”. Їх підозрюють у здійсненні нападу на депутата та його викраденні.

Арештований “автомайданівець” Євген Резвушкін був одним з організаторів так званого штурму маєтку Сергія Ківалова, що розташований на березі моря. Цей розкішний маєток вже прозвали «замком Гаррі Поттера». Сам Сергій Ківалов не приховував радості від затримання свого кривдника і назвав це рішення «торжеством справедливості». Але, як бачимо, далеко не всі згідні з такою оцінкою. Тому ж Ярошу такі дії влади дали підґрунтя для різких політичних заяв, мовляв, влада “ефективно” бореться з патріотами, натомість такі як Ківалов продовжують залишатися при своїх інтересах.

На жаль, підстави для таких звинувачень є. Адже досі ніхто не покараний  за розстріл Небесної сотні, за злочини режиму Януковича. Одні успішно змогли втекти, інші взагалі спокійно розгулюють по Києву та насолоджуються життям. Немає належного покарання тих урядовців, чиновників, правоохоронців, які вже зараз зухвало порушують закон,  “дахують” корупцію і контрабанду. Саакашвілі назвав речі своїми іменами — всі на нього ополчились. Колишній заступник голови Державної фіскальної служби та керівник митниці Костянтин Лікарчук заявив, що керівник ДФС Роман Насіров має незадекларовану нерухомість у Лондоні, продемонстрував відповідний документ у земельному кадастрі Великої Британії (в офіційній декларації про доходи чиновника згадана квартира не вказана). Жодної реакції. Ані від Насірова, ані від інших компетентних органів. Крім того, нагадаю, пан Насіров досі не здав мандат народного депутата, що також є порушенням закону. 

Тут нинішня влада демонструє якусь дивну безпорадність. Натомість патріотів одразу кидають за ґрати. Я не кажу, що затримані в Одесі невинні, але дивує лояльність в одному випадку і принциповість та жорсткість в іншому. Такі собі подвійні стандарти. Подібно діяла попередня влада: для одних — закон, для інших —  вседозволеність. 

Водночас напружують і заяви українських політиків про акції непокори та насильну зміну влади. З одного боку, це, звичайно, спосіб тиску на владу. Наразі психологічного. Та “робота” на електорат, мовляв, своїх не кидаємо. Але з іншого, такі заяви сприятимуть розхитуванню і без того хиткої внутрішньополітичної ситуації в Україні. Якими трагедіями можуть закінчуватися масові акції непокори, показали події 31 серпня під Верховною Радою. Ба більше! На думку багатьох експертів, Путін робитиме ставку на загострення в Україні внутрішньополітичного конфлікту, розігруватиме такий собі грузинський сценарій зміни влади в нашій державі. Відтак будь-яка внутрішня нестабільність, будь-які міжусобиці — це гра йому у піддавки. 

Але вкотре наголошую: відповідальність за ситуацію в країні несе влада. Відтак діяти вона має в такий спосіб, щоб не породжувати і не провокувати радикальні настрої, не давати ґрунт опозиції справедливо критикувати “київську хунту” на радість Путіну. Та найгірше, що може зробити влада, — це посіяти зневіру у суспільстві. Якщо народ перестане довіряти владі, тоді шанси з’являються і в радикалів, і у “п’ятої колони”. Шанси на реванш.