Передплата 2024 ВЗ

Для чого створювати «білим списком» декому «чорні дні»?

Війна списками, якими систематично обмінюються Росія і Україна, триває. Ті, кого у нас записують до чорного списку, в Росії – “герої і патріоти”. А зі списку “ворогів Росії” наше Міністерство культури “пошило” так званий білий список. 

На сайті Мінкульту опубліковано заяву, в якій йдеться про те, що “у час, коли Україна перебуває у стані боротьби проти російсько-терористичної агресії, в усьому світі з’являються кіноактори, діячі культури, художники, громадські активісти, які голосно висловлюють свою підтримку нашій країні у боротьбі з загарбником, ризикуючи власним життям, професійною діяльністю, іноді свободою і здоров’ям”. 

На думку міністра культури В’ячеслава Кириленка, щоб підтримати таких людей, треба було створити “білий список” — на знак вдячності і поваги до тих громадян зарубіжних держав, які не боялися стати на бік правди, справедливості і людського сумління. “На мою думку, — сказав пан Кириленко, — художники, яких занесли до “білого списку”, мають отримувати максимальну підтримку і сприяння у їхній творчій діяльності на території України”. 

“Мають отримувати підтримку” — це, звичайно, добре. Але хто ж їх буде підтримувати? І в який спосіб? Організатори концертів за свої гроші чи, може, Мінкульт виділить засоби для цього? У заяві від Міністерства культури про це — ані слова. Отже, підтримка хіба що моральна...

 У Мінкульті так і пояснюють, що, створивши “білий список”, хотіли віддячити артистам за підтримку України під час війни. Чи варто було це робити? Велике питання. Той, хто хоче комусь щось подарувати, зробить це тихо і скромно. Щоб нікому не нашкодити і щоб всім було добре... Для чого здіймати галас на всю Вселенну і перекривати таким чином “гастрольний кисень” тим, хто висловився на підтримку нашої країни? Нашим чиновникам, на жаль, на думку не спало, що цим “ходом коня” вони могли лише нашкодити росіянам, яких занесли до цього списку. Реакція російської влади буде істеричною, а помста — страшною! 

Самі “білосписочники” також не забарилися з реакцією. Одним з перших відгукнувся на цей список народний артист СРСР Олег Басилашвілі: “Складання будь-яких списків у культурі — річ невдячна. Існує культура як єдине ціле, яка об’єднує наші два народи — український і російський. Тільки культура може зараз згуртувати наші народи, щоб вони жили разом. Не в одній державі. Але залишалися братніми народами, дружньо налаштованими, з потужними економічними зв’язками”. 

Письменник-гуморист Михайло Жванецький, який зараз перебуває в Одесі, шокований появою такого списку. Він вважає, що “білий список” йому лише нашкодить. “Моя публіка, концерти — у мене ж майже вся робота в Росії. Мушу це все обдумати”, — сказав Жванецький. 

Після того, як було опубліковано “білий список”, у Мінкульті запропонували всім, хто бажає, підключитися до його розширення. А й справді, чого ж не зіпсувати життя сумлінним і порядним людям, які адекватно висловлюються стосовно загарбницької позиції Росії? Нехай їм російські чиновники влаштують “чорні дні”, щоб вже мало нікому не видалося.

Схожі новини