Передплата 2024 «Добрий господар»

...Але навіщо ворота ламати?

Ще одна така «забава» на полі, як після фіналу Кубка України, і футболу у нас не буде

Найближчої неділі, 14 червня, в Україну повернеться міжнародний футбол. Національна збірна на полі фартової для себе «Арени Львів» у матчі кваліфікаційного раунду з командою Люксембургу продовжить боротьбу за путівку на Євро-2016. Цього поєдинку вболівальники чекають з великим нетерпінням, а футбольні чиновники - з не меншим ... острахом. Бояться, щоб недільного вечора не повторилися ексцеси, які свого часу трапилися на грі українців зі збірною Сан-Марино, коли на поле летіли петарди та інші сторонні предмети. І щоб, не дай Боже, фанам не захотілося так само невиправдано емоційно святкувати перемогу, як робили це вони у євроліговому матчі «Дніпра» проти «Наполі», як відзначали кубковий тріумф київського «Динамо» над «Шахтарем». Бо в такому разі на футболі в Україні можна буде ставити хрест...

Допускаю, що кільком неврівноваженим фанам могла стрельнути в голову ідея вгамувати свою буйну радість від звитяги рідної команди марш-кидком на футбольне поле. Але чому на цю відверту провокацію клюнули тисячі адекватних людей, у тому числі дівчата і літні жінки?! Коли, долаючи огорожу, заслін стюардів, ігноруючи попередження диктора, врешті - всупереч здоровому глузду - очманілий натовп суне на газон, змітаючи все на своєму шляху, час говорити про небезпечну, неконтрольовану людську стихію на стадіонах.

Завершення четвергового кубкового дербі між клубами Ігоря Суркіса та Рината Ахметова не можна було дивитися без заспокійливого. Вражав як перебіг серії післяматчевих пенальті, так і те, що коїлося після неї, - глядачі покинули свої місця і, як вода через відчинені шлюзи, прорвалися на газон. Душили в обіймах своїх кумирів і водночас... трощили ворота, розбирали на сувеніри клапті щасливого для «Динамо» газону. Шалена радість трибун від успіху киян могла миттєво обернутися трагедією. Де гарантія, що від напливу почуттів хтось з очманілих вітчизняних «тиффозі» не покалічив би когось з футболістів, суддів, уболівальників із команди суперника чи обслуговуючого персоналу (декілька стюардів таки потерпіли)? Або ж «на радощах» своїми фаєрами не підпалив пластикові крісла «Олімпійського». Треба вміти тримати себе в руках, у тому числі, коли твої улюбленці сходять на чергову вершину.

Безлад на київському стадіоні неабияк стурбував міжнародні футбольні інстанції. Проте у кремлівських пропагандистів, відчуваю, викликав приступ радості. Не здивуюся, якщо кадри хуліганства на «Олімпійському» використають наші недруги в антиукраїнських передачах. Невже цього не могли передбачити ті, кому раптом закортіло побешкетувати на газоні?

Ексцеси з уболівальниками, які відбувалися на очах віце-президента УЄФА Григорія Суркіса, шокували тих, кому фани хотіли продемонструвати свою «палку любов». У «Динамо» заявили, що вживуть надзвичайних заходів задля безпечного футболу. Про що йдеться, поки що невідомо. Але, просочилася інформація, на стадіоні встановлять захисні решітки. Очевидно, квитки на «матчі ризику» суттєво подорожчають, перепустки на стадіон стануть іменними. Мабуть, значно жорсткішою буде і відповідальність за ганебну поведінку на футболі. Не виключаю, що у «Динамо» (від гріха подалі) на певні матчі взагалі закриють трибуни...

Як би це пафосно не звучало, висока культура поведінки на спортивних аренах - частина нашої європейської культури. А її треба демонструвати на кожному кроці. Дуже хочеться вірити, що зі згаданих неприємних історій буде зроблено повчальні висновки. Бо інакше навіщо тоді кричати на трибунах патріотичні гасла?

Схожі новини