Передплата 2024 «Добра кухня»

«Севілья» гратиме за Лігу чемпіонів. А «Дніпро» – за всю Україну

Фаворит у фіналі Ліги Європи - “Севілья”. Але “Дніпру” не варто заздалегідь посипати голову попелом. “Севілья” сильна, але це ще не суперклуб.

Після успіху в протистоянні з “Наполі”, впевнені чимало українських уболівальників, ніщо не заважає “Дніпру” розібратися у фіналі Ліги Європи зі “Севільєю”... Утім, усезнайки-букмекери цього оптимізму не поділяють. Зокрема, британська контора William Hill ставки на перемогу іспанців приймає як 1,53:1, а на перемогу “Дніпра” - як аж 6,5:1! Тобто в перемогу дніпропетровців авторитетні футбольні експерти не вірять. Чому саме, зрозуміти неважко.

В одному з найсильніших у Європі чемпіонаті Іспанії “Севілья” за тур до фінішу йде п’ятою (до четвертої “Валенсії” лише очко). Як і “Дніпро”, місце у Лізі чемпіонів “Севілья” може одержати лише в разі перемоги 27 травня у фіналі Ліги Європи. Але це зовсім не означає, що “Севілья” провалила національний чемпіонат. Вище неї тільки суперклуби  -  “Барселона”, “Реал” і “Атлетико”. Який, кажуть в Іспанії,  вже “здувається”, і місце “третьої сили” пророкують на Пиренеях наступного сезону саме “Севільї”. Уже в нинішній першості клуб із Андалусії відстає за кількістю забитих голів тільки від “Барси” й “Реала”, але в цих командах грають “інопланетяни” Мессі та Роналду. Із 43 забитих “Севільєю” у чемпіонаті м’ячів  37 на рахунку чотирьох футболістів - нападників Бакки (19 голів) та Гамейро, хавбеків Іборри (6) та Мбіа (4). За всієї поваги до Селезньова, Калініча і Коноплянки, такої потужної групи атаки, як у “Севільї”, “Дніпро” не має. При цьому Бакка ще й віддав шість гольових передач... Захисту “Дніпра” є над чим замислитися.

“Севілья” - минулорічний переможець Ліги Європи, а усього перемагала у цьому турнірі  тричі (разом із Кубком УЄФА). Крім “Севільї”, такий результат лише у “Ювентуса”, “Інтера” і “Ліверпуля”. Не найгірша компанія... Цьогоріч на стадії плей-оф “Севілья” по черзі легко обіграла “Боруссію” М, “Вільяреал”, “Зеніт” і “Фіорентину”. З восьми матчів плей-оф “Севілья” виграла сім (нічия була у Санкт-Петербурзі). Італійську “Фіорентину”, проти якої не знайшло аргументів київське “Динамо”, “Севілья” у півфіналі взагалі не помітила: 3:0 – удома і 2:0 – на виїзді.

Без сумніву, фаворит у фіналі Ліги Європи - саме “Севілья”. Одначе “Дніпру” не варто заздалегідь посипати голову попелом... На груповому етапі Ліги Європи у не найсильнішій групі G андалусійці фінішували другими. Були і нічиї зі скромними “Стандардом” і “Рієкою”, і поразка від міцного, але не більше, “Феєнорда”. Зреш­тою, перед матчами з “Наполі” букмекери також практично не давали підопічним Маркевича шансів... І де тепер ті прогнози?

“Я не хотів грати у фіналі з “Дніпром”, - каже французький захисник “Севільї”, екс-гравець київського “Динамо” Бенуа Тремілінас. - “Дніпро” не можна недо­оцінювати, у нього сильний захист. У фіналі може виграти будь-яка команда”. А ось авторитетна думка колишнього головного тренера “Севільї” і “Дніпра”,  іспанського фахівця Хуанде Рамоса: “Якби “Дніпро” грав в Іспанії, то боровся би за єврокубки. Фаворит фіналу “Севілья“, але фаворит - не очевидний. У фіналі може статися будь-що”.

Загалом, футбольний Бог мав би почути Рамоса і допомогти “Дніпру”. Перемога у фіналі Ліги Європи потрібна йому все-таки більше, ніж уже титулованій “Севільї”. Іспанський клуб гратиме головно за місце у Лізі чемпіонів, а наш - за всю Україну... У торішньому фіналі “Севілья” не була ліпшою від “Бенфіки”. Але у серії післяматчевих пенальті Фортуна повернулася обличчям до “Севільї”... Саме час, аби розвернутися.

Схожі новини