Передплата 2024 «Добра кухня»

Субсидії: з тих, хто має «білу» зарплату, знову роблять «лохів»

Аж 24,5 мільярда гривень, повідомили в уряді, буде витрачено на субсидії для громадян, які через підвищення вартості енергоносіїв і комунальних послуг не зможуть їх у повному розмірі оплачувати.

Ці гроші на казначейському рахунку Кабміну є, запевнили урядовці. Кажуть, як буде треба, дамо навіть більше... 24,5 мільярда гривень — за нинішнім курсом близько мільярда доларів. Багато чи мало? Дуже багато! Увесь оборонний бюджет на 2015 рік — близько 90 мільярдів гривень. Тож на субсидії готові витратити мало не третину витрат на оборону. Недавній транш МВФ становив п’ять мільярдів доларів. П’яту частину цього “з’їдять” субсидії... Цьогоріч на Львівщину прийдуть з бюджету кількасот мільйонів на ремонт доріг. А на субсидії піде практично по мільярду на кожну область...

Народ у нас переважно бідний, тож якась система захисту для тих, хто не зможе платити за новими тарифами, має бути. В уряді розраховують, що заявки на отримання субсидій подадуть лише найбідніші. А ті, хто здатний тягнути комунального воза самостійно, робитимуть це без допомоги держави... Але за тієї системи надання прав на субсидії, що її оприлюднило профільне міністерство, результат буде, пі­дозрюю, іншим. Значна частина тих людей, які цілком здатні оплачувати “комуналку” самостійно, подасть на субсидію.

Субсидії надаватимуть, виходячи з декларованого членами родини, що зареєстровані на певній житловій площі, сукупного доходу за останні півроку. Хто подасть неправдиві дані, того обіцяють штрафувати... З тими, хто одержує “білі” доходи, тобто такі, з яких вони платять податки і соціальні внески, усе зрозуміло. Скільки одержали, стільки й задекларують (а якщо обдурять державу, вона їх покарає). Але ті, які “по-білому” одержують лише “мінімалку”, а решту (і то більшу) у конверті, задекларують лише “мінімалку”. І, як наслідок, матимуть право на чималу субсидію! При цьому держава не матиме змоги їх покарати за неправдиві відомості. Бо цю “конвертовану” решту — піди перевір...

Дивіться, у що це виливається в конкретних цифрах. Візьмемо дві родини. Перша — чоловік і жінка працюють “по-білому”, одержують на двох десять тисяч гривень, повнолітня дитина не працює і не вчиться (це вже не перешкода для субсидії, тільки на цю дитину рахують не нуль доходів, а 1218 гривень “мінімалки”). За новим порядком, вартість місячної “комуналки” для такої родини становитиме не більше 23,84% її сукупного місячного доходу (тобто не більше 2674,37 грн.). В іншій такій же родині чоловік і жінка заробляють так само, ось тільки “по-білому” — лише мінімальні зарплати. А решту — в конверті. Для такої родини вартість місячної “комуналки” — не більше 7,76% її сукупного місячного доходу (тобто не більше 283,55 грн.). Закладаємо, що обидві родини живуть у стандартних квартирах, і в прописані норми споживання вкладаються. Припустимо, що взимку обом родинам набігло за місяць за всю "комуналку" по 1200 грн. Перша, "біла" родина, заплатить усю суму, бо субсидії не матиме. Зате друга родина, та, що більшу частину доходів одержує у конвертах, заплатить лише 283,55 грн. А решту суми, 916,45 грн. — це субсидія. При цьому реальний дохід обох родин — однаковий! І де ж справедливість?

Напевно, в уряді боялися можливого незадоволення людей, які одержать нові платіжки. Особливо восени. А наприкінці жовтня мають пройти важливі місцеві вибори... Можливо, найбідніших громадян нова система надання субсидій справді захистить. Водночас тих, хто одержує тільки “білу” зарплату, яка бодай трохи вища від мінімальної, “взують” двічі. По-перше, саме ці люди платять більші податки і збори. Фактично, саме за гроші цих “лохів” в уряду і з’являється можливість давати комусь субсидії... А по-друге, саме одержувачі “білої” зарплати візьмуть на себе головний тягар комунального подорожчання.

Схожі новини