Передплата 2024 «Добра кухня»

З кабінетів про закони говорять, з телевізорів – про «панятія»

У неділю на телеглядачів чекало справжнє “свято” – п’ять годин поспіль російського серіалу “Бригада”! Півдня на каналі ICTV оспівувався рекет та бандитизм, життя “по панятіям”, ідеалізувався образ злочинця.

З кабінетів про закони говорять, з телевізорів – про «панятія»
З кабінетів про закони говорять, з телевізорів – про «панятія»

Невже програмні директори вважають, що “пальці віялом”, блатняк, вибиті зуби, шльондри та наркобізнес — саме те, що потрібно українському глядачу в час війни за територіальну цілісність країни?

Не встигли українці оговтатися від наслідків перебування криміналітету при владі, як нам показують, що бандюки не такі вже й аморальні типи. Ось Саша Бєлий — справжній герой-коханець, плює на закони і живе за власним кодексом честі “хто сильний, той правий”. У будні Сашу (а заодно адепта “русского міра” Сергія Безрукова) показують після вечірніх “Фактів” на ICTV, якраз після гарячих подій із зони АТО. І це не виняток, а радше тенденція, продовження ментівсько-бандитської саги на телеканалі. Тут і ФСБ прославляють (“Под прикрытием”), і російських оперів (“Хроники убойного отдела”), і прокурорів (“Прокурорская проверка”), і російський спецназ (“Бомбило”)... Одне слово, популяризують усіх, кого заборонено вихваляти згідно з елементарним чуттям гідності та українським законодавством. Ще 5 лютого Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо захисту інформаційного телерадіопростору України» (№ 1317), який забороняє російську телепропаганду.

Уважний читач пам’ятає матеріал “Високого Замку”, де введення закону в дію ставилося під сумнів: “олігархічні холдинги застосують увесь свій вплив, щоб заблокувати цей закон”. На жаль, прогноз справдився. З часу голосування минуло більше місяця, а голова Верховної Ради Володимир Гройсман досі не підписав закону! Його навіть не оприлюднили на сайті Верховної Ради України. Формальним приводом для зволікання є заява депутатів-“регіоналів” Юрія Бойка та Михайла Папієва (з так званого “Опозиційного блоку”) про нібито порушення регламенту під час ухвалення закону та внесена ними постанова про його скасування.

“Відповідно до закону України, ми повинні розглянути постанову, яка була зареєстрована депутатами “Опозиційного блоку”, щодо скасування голосування за цей закон. Я не маю права підписати його без розгляду цієї скарги...” — виправдовується пан Гройсман. Одна біда — автор скарги Михайло Папієв... не з’являється на розгляди постанови. Скільки триватимуть ці “каруселі” — невідомо, автор законопроекту Микола Княжицький вже втратив надію, що закон буде підписаний. Розгнівані мілітаристськими російськими серіалами глядачі пишуть скарги у Нацраду з питань телебачення і радіомовлення, але й там “переводять стрілки” — на Державне агентство з питань кіно, яке видало тій же “Бригаді” прокатне посвідчення. З Держкіно розмова коротка, мовляв, так вирішила Експертна комісія з питань розповсюдження та демонстрування фільмів, а це не більше-не менше тридцять членів: кінокритиків і кіномитців... А поки народні обранці та чиновники бавляться у зачароване коло, телеканали підгодовують українців протермінованим російським телепродуктом.

Схожі новини