Передплата 2024 «Добра кухня»

«У вас жбурлятимуть чимось, що погано пахне...»

Назвати те, що виробляє російська “феміда” з Надією Савченко, знущанням, значить, неабияк прикрасити реальність

Назвати те, що виробляє російська “феміда” з Надією Савченко, знущанням, значить, неабияк прикрасити реальність. Бо це вже за межею! Такому звірячому ставленню до людини (жінки!) дати оцінку людською мовою неможливо... На останньому “суді” Надії не було, вона брала участь у засіданні у режимі відеоконференції. Знесилена тривалим голодуванням, Надія кілька разів клала голову на стіл... «Росія несе відповідальність за дуже слабкий стан здоров’я Савченко», — констатував учора Євросоюз. І вкотре закликав Кремль відпустити українську льотчицю, нагадавши, що таке зобов’язання Путін взяв на себе у Мінську. Але Путін вдає, що не чує. А на Савченко, з якої знущаються, цинічно повісили ще одне звинувачення — у знущанні з полонених. Яких вона і не бачила... Як казав Кучма, “подонки высшей меры».

«Кремлівським садистам, які в деталях знають, що відбувається зі Савченко, приносить особливе задоволення знущатися з неї, як свого часу знущалися і довели до смерті Магнитського, — написав російський опозиційний політик Борис Нємцов. — Її смерть призведе до персональних санкцій проти Путіна, оскільки про звільнення Савченко його просили всі — від Меркель до Порошенка. Далі буде Гаага. І дуже мало тих, хто співчуває. Убивцям не співчувають».

Свій голос у захист Савченко підняв також російський письменник Володимир Войнович (автор книги про солдата Івана Чонкіна). «Якщо молода українська героїня Надія Савченко помре в російській в’язниці від голоду, це, можливо, ніяк не образить почуття вашого електорату, — йдеться у відкритому листі Войновича до Путіна. — Але вам слід подумати про те, яке враження це справить на світову громадську думку... Люди так влаштовані, що іноді смерть однієї людини вражає їх більше, ніж загибель сотень на полі бою. Ставлення до вас за межами нашої країни і зараз незавидне, але після смерті Савченко вам краще буде не з’являтися у столицях західних держав. Натовпи людей зустрічатимуть вас образливими вигуками і жбурлянням у вас чимось, що погано пахне... Будь ласка, не ганьбіть зайвий раз себе і Росію, не допустіть загибелі цієї відважної жінки. Судячи з абсурдності звинувачень, які їй пред’явлено, вона повинна бути просто звільнена».

У принципі, яким би садистом не був Путін, а здоровий глузд (чи інстинкт самозбереження) мав би йому підказати: Савченко потрібно звільняти. Бо ж неприємні для Путіна наслідки трагедії, яка (не дай Боже!) може статися у разі її незвільнення, Войнович описав досить точно... Але — не звільняє. Очевидно, у випадку зі Савченко Путіним керує не інстинкт самозбереження, і тим паче не здоровий глузд, а якісь задавнені комплекси. Схоже, Путін із якихось причин не зносить усіх людей, які наважуються чинити йому опір. (А тут іще й молода жінка це робить, а він же начебто “альфа-самець”...) Саме тому Путін із такою злобою ставиться до українців, які не хочуть йому коритися. Саме тому намагається добити Савченко.

Поза тим, Путін прекрасно розуміє, що звільнення Савченко, яка так і не підкорилася його сатрапам, стане перемогою Надії. Про Савченко, прогнозує Войнович, складатимуть пісні, вона стане (зрештою, уже стала!) справжньою народною героїнею. Її звільнення стало би також великою перемогою усієї України. Що для Путіна було би великою поразкою...