Передплата 2024 «Добрий господар»

Замість воювати самому, Захід озброїть Україну?

Надавати чи не надавати Україні летальне (тобто таке, з якого можна вбивати) озброєння?

Надавати чи не надавати Україні летальне (тобто таке, з якого можна вбивати) озброєння? Політична еліта США була розділена у цьому питанні приблизно навпіл. Але останніми тижнями шальки терезів почали хилитися у бік тих, хто вважає за необхідне Україну озброїти. Звичайно, багато залежить від підсумків середового “нормандського” саміту в Мінську. Хотілося б сподіватися на краще, але, схоже, навіть сам президент Порошенко не дуже вірив у те, що з Путіним можна домовитися. Перед зустріччю у Мінську Порошенко заявив про готовність у разі невдачі переговорів оголосити в Україні воєнний стан. Так чи інакше, ймовірність того, що смертельну зброю Україна від Америки (а може, і від інших західних союзників) усе-таки одержить, є нині досить великою.

Розчарую тих українців, які вважають, що, схиляючись до надання Україні летальної зброї, Америка та Захід у цілому переймаються насамперед нашою незалежністю і територіальною цілісністю. Ці речі Заходові не “по барабану”... Але якби США і ЄС точно знали, що Путіну потрібна тільки Україна, то, ризикну припустити, російському диктаторові нас усе-таки б віддали. (Приблизно так, як подарували 1945 року Сталіну усю Східну й Центральну Європу). Утім, на Заході нарешті второпали, що Україною апетити Путіна аж ніяк не обмежуються! Що господар Кремля загрожує іншим державам (може, навіть членам ЄС). Як наслідок, американсько-європейський Ілля Муромець нарешті зліз із печі, на якій так довго і солодко спав.

Про мотивацію Вашингтона у питанні надання Україні смертельної зброї розповів Джон Гербст — екс-посол США в Україні, а нині глава Євразійського центру Атлантичної ради. “Президент Путін має на меті перегляд державних кордонів, які склалися наприкінці Холодної війни, — каже Гербст (від імені американських посадовців, які після поїздки в Україну закликали Барака Обаму озброїти Київ). — Якщо Путін переможе в Україні, він, імовірно, продовжить свої дії в інших країнах. Можливо, в Казахстані, можливо, в країнах Балтії, знову в Грузії чи в Молдові. Якщо США нададуть зброю, то навіть якщо Путін просунеться в Україні далі, він буде слабшим. У нього буде більше втрат, економічні покарання триватимуть довше, і це ускладнить його здатність загрожувати іншим країнам... Небезпека від Путіна сягає поза межі України. Якщо ми послабимо Путіна в Україні, то ускладнимо для нього напад на інші країни”.

... Кілька місяців тому я спілкувався з колишнім однокурсником, нині громадянином Чехії. Він багато подорожує Старим світом. “Вам у це повірити важко, — казав той, — але Європа готується до війни з Путіним. Він їх надурив: вони десять років роззброювалися, а він — озброювався. Тепер наздоганяють”. Якщо погрози телеблазня Кисельова про “радіоактивний попіл” так європейців налякали, то що вже говорити про воєнні дії на Донбасі... Утім, телестрашилки Кремль і далі використовує. Кілька днів тому один із російських телеканалів показав захопливий сюжет про те, що російські війська можуть влаштувати 9 травня парад у... Берліні або Варшаві. Мовляв, 1300 чи навіть 1800 км для танкової колони — не питання. В одному з кадрів німецький прапор на флагштоку біля Бранденбурзьких воріт падає, і замість нього здіймається прапор російський. А наприкінці — знову погроза ракетно-ядерним ударом... Так виглядає, що сучасну летальну зброю Україні все-таки дадуть.

Схожі новини