Передплата 2024 «Добрий господар»

Гривня полетіла в прірву... Хтось мав би пустити собі "кулю в лоб"

А ще зовсім недавно Арсеній Яценюк лякав, що курсу понад 12 грн. українська економіка не витримає...

Пане Яценюк, ви колись обіцяли, що з ганьбою жити не будете. Досі перед очима стоїть ваш емоційний вигук про "кулю в лоб". Долар по 25,5 грн. — це ганьба для влади. Це фактично вирок владі, яка таким чином розписалася у своїй бездарності. Це наочний наслідок бездарної економічної політики та відсутності реальних реформ. Замість реформ — імітація, замість конкретних дій — слова. А ще зовсім недавно пан Яценюк лякав, що курсу понад 12 грн. українська економіка не витримає... Тепер мовчить як миша під віником. Натомість говорить пані Гонтарева (вона, без сумніву, увійде в історію України як символ падіння національної валюти). Учора ця жіночка (рука не піднімається написати, що вона є головою Нацбанку) заспокоювала українців заявою, що долар не коштуватиме 25 гривень. "Долар по 25 гривень, як варіант, ми не розглядаємо і не розраховуємо", — сказала ця пані. На наступний день "зелений" злетів майже до 26! Що буде далі, навіть страшно подумати. Хоча для цього "уряду камікадзе", схоже, немає нічого неможливого.

Такий курс є вбивчим для підприємців, які пов'язані з імпортом. А це майже весь дрібний і середній бізнес! Думаю, вже найближчими днями чимало підприємств просто зупиняться, збанкрутують, оскільки будуть не в змозі закуповувати імпортну сировину. А якщо ризикнуть купувати її за новим курсом, то їхні товари будуть неконкурентоспроможні. А "здохне" малий і середній бізнес, тоді як картковий будиночок завалиться і економіка.

Чи могла влада запобігти такому катастрофічному сценарію? Думаю, могла би бодай спробувати. Звичайно, війна на сході не сприяє розвитку економіки, і на зовнішню агресію можна багато чого списати. Але є речі, які президент та уряд могли би легко зробити навіть за нинішніх реалій. Наприклад, рішенням парламенту, де їхні фракції мають переконливу більшість, припинити нарешті витікання валюти в офшори. Але цього досі не зроблено! Загалом, на законодавчому рівні потрібно негайно заборонити будь-які офшорні операції. Тоді б наші олігархи-експортери були змушені повертати усю свою валютну виручку в Україну. І тоді не було б принаймні такого гострого дефіциту валюти. Але наступити на горло власній пісні, тобто власним валютним надприбуткам, наші олігархи при владі не здатні. А все через свою жадібність та захланність...

Схожі новини