Передплата 2024 ВЗ

"Люди хочуть бачити голи"

У рік футбольного Мундіалю “Золотий м'яч” мали би вручити комусь зі збірної-чемпіона світу. Ця, здавалося б, аксіома 2014-го не спрацювала.

І справа не тільки в інтригах президента ФІФА Блаттера, який зазвичай симпатизує зіркам, уже розкрученим у комерційному плані. Польові гравці німецької “бундес-машини” до претензій на звання найкращого на планеті справді не дотягували. Ні Лям чи Кроос, ні Мюллер чи Гьотце. Так, на Мундіалі у Бразилії збірна Льова була найкращою, — але насамперед як колектив: не команда зірок, а команда-зірка. На клубному ж рівні 2014 рік був для німецьких футболістів не найкращим. (Чого варта лише капітуляція “Баварії” перед “Реалом” у півфіналі Ліги чемпіонів із загальним рахунком 0:5).

Чи заслуговував на “Золотий м'яч” воротар збірної Німеччини Мануель Нойєр? Його партнер по “Баварії” Франк Рібері у цьому впевнений. “Нойєр став найкращим голкіпером планети і чемпіоном світу. Що ще він мав зробити, аби одержати “Золотий м'яч”?” — запитує Рібері. Його опоненти згадують про те, що на тому ж Мундіалі у Нойєра були й не досить вдалі матчі. І не забувають про злощасний півфінал Ліги чемпіонів. У Мюнхені Нойєр витягнув зі сітки своїх воріт чотири м'ячі. Багатенько... Загалом, воротареві, аби стати найкращим футболістом світу, треба бути на десять голів кращим від конкурентів. Як зауважив легендарний Франц Бекенбауер, “люди хочуть бачити голи, а не тих, хто заважає м'ячу влетіти у ворота”.

Присутність у фінальному тріо претендентів Ліонеля Мессі багато хто не зрозумів. Справді, великих трофеїв аргентинець 2014 року не виграв — ані з “Барселоною”, ані зі збірною Аргентини. Але без Мессі ця збірна у фіналі Мундіалю не зіграла б — це факт. Та й індивідуальна майстерність Ліонеля нікуди не поділася, він залишається справжнім чарівником м'яча... І все ж Криштіану Роналду заслуговував на “Золотий м'яч ФІФА” більше, ніж Мессі. “Реал” Роналду виграв Лігу чемпіонів, і саме Криштіану практично самотужки вивів збірну Португалії на Мундіаль (забив шведам у матчах плей-оф усі чотири португальські голи). У Бразилії, щоправда, Роналду героєм не був. Португалія навіть не вийшла з групи... У суперечці з Мессі шальки терезів на свою користь Криштіану схилив восени — блискучою грою за “Реал”.

... “Золотий м'яч ФІФА” 2014 року цілком можна було віддати голландцеві Арьєну Роббену. І за прекрасний виступ на Мундіалі (як і Мессі, дотягнув свою збірну до півфіналу), і як нагороду за блискучу спортивну кар'єру. Якби не той весняний провал “Баварії”... Ветеран Роббен і далі на полі. Може, ще дадуть?

Схожі новини