Передплата 2024 «Добра кухня»

Австралійський клімат дослідили: для Путіна – несприятливий

Президент Росії Володимир Путін таки покинув достроково саміт G20, що проходив в австралійському місті Брісбені. Коли решта учасників саміту зібралися за робочим сніданком, Путін скликав прес-конференцію, де свій раптовий від’їзд пояснив напруженим графіком і необхідністю трохи поспати.

Чутки про те, що президент Росії поїде з саміту раніше його офіційного закінчення, з’явилися ще в перший день роботи форуму. Причина більш ніж зрозуміла — світові лідери у спекотній Австралії влаштували Путіну “холодний душ”, щоб він нарешті прийшов до тями. Мабуть, найбільш драстичним та образливим для Путіна був момент, коли прем’єр-міністр Канади Стівен Харпер подав йому руку зі словами: «Гадаю, я маю потиснути вам руку, але можу сказати вам лише одне: забирайтесь з України”. На що, за словами прес-секретаря Путіна Дмитра Пєскова, президент Росії відповів: “На жаль, це (вивести війська з України) неможливо зробити, тому що нас там (в Україні) немає».

Оця постійна брехня та цинічне лицемірство Путіна і змусили лідерів провідних країн до відповідної реакції. На цьому саміті він вперше так очевидно, так підкреслено відчув особисту ізоляцію. Лідери “двадцятки” дали йому зрозуміти, що він небажаний у цій компанії, чужий, що його наразі змушені терпіти і подавати руку через “не хочу”, але зневагу до нього більше не будуть маскувати. Своєю холодною поведінкою також хотіли дати зрозуміти Путіну, що не бояться його погроз та шантажу, хоча розуміють, з ким мають справу... Але вважають нижче своєї гідності далі терпіти його брехню та ”кривляння”.

Вочевидь, президент Росії передбачав, що на саміті йому буде незатишно, що деякі керівники держав дозволять собі надто різкі оцінки щодо нинішньої політики Кремля. До речі, напередодні саміту прем’єр-міністр Австралії Тоні Ебботт заявив, що “є багато аспектів зовнішньої політики Росії, якими я не задоволений”. Відтак, він має чимало гострих питань до Путіна.

Аби остудити “гарячі голови”, Путін вирішив вкотре полякати своїх колег, нагадати, який він “крутий хлопець”. Напередодні саміту до берегів Австралії Росія пригнала свої... військові бойові кораблі. За офіційною версією Росії, ці кораблі досліджують біля берегів Австралії... клімат. Насправді вони, за задумом Кремля, мали б вплинути на клімат під час проведення саміту. Такий специфічний супровід візиту Путіна до Австралії, таку неприховану демонстрацію сили можна розцінити як сигнал, мовляв, не треба Росію зачіпати. “Група підтримки” у вигляді чотирьох військових кораблів — це така собі чергова спроба керівника Росії примусити світових лідерів до ввічливості на саміті. Але лякалки Путіна вже не справляють належного враження на світових лідерів. Вони нарешті поставили його на місце.

Якими можуть бути наслідки такого холодного прийому в Брісбені? Думаю, гірше не буде. Політика умиротворення агресора не дала бажаного результату. Путін сприймав її лише як прояв слабкості з боку цивілізованого світу і продовжував з усіх знущатися. Зараз отримав адекватну відповідь. Він побачив, що у нього в світі не залишилось союзників та прихильників, окрім хворих на шовінізм громадян Росії та деяких куплених європейських політиків з сумнівною репутацією. З такою компанією важко перемогти весь світ.

Схожі новини