Передплата 2024 «Добра кухня»

Не ображайтеся, містере Луческу. Не все відразу...

У телепрограмі “Великий футбол”, яка вийшла в ефір відразу після недільного матчу на “Арені Львів” між “Шахтарем” і “Дніпром”, головний тренер донецького клубу Мірча Луческу “наїхав” не лише на арбітра («рефері... робив усе, щоб нас зупинити”), а й на... львівських уболівальників.

“Відчувалося, що вболівальники більше підтримували «Дніпро», ніж «Шахтар», — заявив румунський фахівець. — У Лізі чемпіонів вони вболівають за нас, а в чемпіонаті вболівають за наших суперників, ніби ми приїхали з іншої частини світу».

Позбавлений можливості грати на рідній “Донбас Арені”, “Шахтар” знайшов собі притулок у Львові. На “Арені Львів” помаранчево-чорну команду прийняли як рідну. Принаймні на матчах “Шахтаря” у Лізі чемпіонів на “Арені Львів” був фактично аншлаг — близько 30 тисяч уболівальників! Особисто я не чекав, що таку солідну аудиторію збере поєдинок “Шахтаря” проти білоруського БАТЕ — слабенької за мірками Ліги чемпіонів команди... Але люди прийшли і команду з Донецька підтримали. По-перше, у Львові справді люблять футбол. По-друге, матчів Ліги чемпіонів, найпрестижнішого єврокубкового турніру, в нашому місті раніше не було. По-третє, “Шахтар” на європейській арені представляє не лише Донецьк, а й цілу Україну. Тож Львів не може залишатися осторонь.

У матчі “Шахтар”-”Дніпро”, хоч саме “гірники” були господарями поля, більшість львівських уболівальників справді віддала свої симпатії дніпропетровцям. Але зовсім не тому, що “Шахтар”, як висловився містер Луческу, “приїхав із іншої частини світу”... Незмінне останніми роками чемпіонство “Шахтаря” українським уболівальникам не з Донецька трохи набридло. Хочеться, щоб у чемпіонаті щось нарешті змінилося. Просто вболівальнику так цікавіше... Це типова доля багаторічного лідера. У Німеччині, наприклад, за “Баварію” вболівають лише у Мюнхені. Решта ж німецьких фанатів дружно вболіває проти “Баварії”. Причому в єврокубках — також. Коли “Шахтар” свого часу намагався видерти чемпіонство в незмінного тоді лідера, київського “Динамо”, більшість львівських уболівальників підтримувала саме донецький клуб... Поза тим, на відміну від значною мірою “бразильського” “Шахтаря”, на провідних позиціях у “Дніпрі” українські футболісти, гравці національної збірної. Ротань, Зозуля, Коноплянка... Нарешті, у “Дніпрі” грає колишній карпатівець Федецький, якого дуже люблять у Львові. А тренує “Дніпро” зараз львів’янин Мирон Маркевич, під орудою якого львівські “Карпати” здобули свою єдину “бронзу” в чемпіонаті України... Так, екс-карпатівець є і в складі “Шахтаря”. Але Гладкого Луческу так і не випустив...

Упевнений, 25 листопада на матчі “Шахтар”-“Атлетик” у Лізі чемпіонів “Арена Львів” буде заповнена по вінця. І львівські вболівальники палко підтримають донецький “Шахтар”. А з часом побільшає на “Арені” й тих, хто вболіватиме за “гірників” у першості України. Ви тільки не ображайтеся, містере Луческу... Не все відразу.

Схожі новини