Передплата 2024 «Добрий господар»

За порядок на «Арені Львів» мають відповідати «завждивірні»

Якщо вони не реагують на петарди, фаєри, лазери біля себе – значить, з хуліганами діють заодно...

За порядок на «Арені Львів» мають відповідати «завждивірні»
За порядок на «Арені Львів» мають відповідати «завждивірні»

Наступної середи, 5 листопада, на Львів чекає нове свято і водночас випробування — великий футбол. Донецький “Шахтар”, якого з літа гостинно приймає столиця Галичини, зіграє тут свій другий домашній матч у Лізі чемпіонів — проти білоруського БАТЕ. Гадаю, наші краяни і цього разу заповнять євростадіон “по вінця”, своєю підтримкою надихнуть підопічних Мірчі Луческу на нову, таку ж феєричну, як два тижні тому у Борисові, перемогу. Впевнений, футболісти добре зроблять свою роботу. Але так само добре мають з нею справитися і ті, що відповідають за сервіс, за порядок, за безпеку на “Арені Львів” і біля неї — щоб майбутнє свято не залишило гіркого осаду...

Як на мене, одна з організаційних проблем — тисячі дезорієнтованих уболівальників. Багато з них до матчу і після нього довго не можуть знайти одне одного біля цього об’єкта (одна з причин — відсутність надійного мобільного зв’язку в районі “перевантаженої” арени). Влітку, коли світловий день тривав майже до 22.00, відшукатися простіше. А тепер, коли смеркається вже о 18-й, коли видимість зменшують тумани-дощі, ця проблема стала гострішою. У натовпі губляться діти, літні люди, та й навіть приїжджа молодь, яка потрапляє на наш стадіон-красень уперше. Всього цього можна уникнути.

Біля арени бракує чітких вказівників. Через це водії припаркованих на спеціальному (напівосвітленому) майданчику машин після фінального свистка довго не можуть знайти там своїх авто і виїхати на “велику дорогу”. Чому б не допомогти їм у цьому? — пронумерувати кожен сектор стоянки відповідною цифрою чи буквою на стовпах. Це був би також орієнтир для “пішохідних” фанів, які після матчу хочуть зустрітися. І тоді не буде тисяч істеричних дзвінків: “Ти де? А де це?”.

Тенденція останніх матчів: глядачі не встигають вчасно потрапити на гру, бо під входами величезна тиснява. Почасти винен у цьому і персонал, який, так би мовити, не розпорошує черги, людські потоки, а нагромаджує їх. Типова картина: глядач підійшов до найближчого, найзручнішого для нього проходу, але “вахтер”, хоча в даний момент не має на своїй ділянці роботи, змушує цього “чужого” фана іти у пропускний пункт “правильного” сектору, який в іншому боці. Тож людина, яка могла би швиденько, не створюючи нікому проблем, пройти на стадіон, змушена робити додаткове коло. А це — непотрібні нерви, непотрібна витрата часу.

Чи не найбільший головний біль керівництва стадіону — хуліганська поведінка вболівальників, що сидять за північними воротами. Саме там, як правило, запалюють фаєри, кидають петарди, світять лазерами. До вболівальників цього сектору має бути застосовано особливий режим догляду. Ретельно перевіряти треба і вболівальниць, бо, за нашою інформацією, саме їм, в надії обійти контроль, доручають пронести заборонені речі. Інколи петарди та іншу піротехніку вони ховають у своїй... білизні — тож чергувати поруч мають стюарди-дівчата...

Чому б перед наступним матчем не оголосити прізвища, місце навчання і праці тих затриманих порушників дисципліни, які ледь не зірвали минулий матч із “Порту”? Чому б не показати на стадіонних моніторах їхні фото? Чому б не оголосити рішення суду щодо цих горе-фанів? Це послужило б засторогою для інших правопорушників.

Квитки у цей проблемний сектор, як правило, централізовано продають членам громадської організації “Завжди вірні”. Нема слів, ці фани гарно підтримують наших футболістів. Але водночас нічого не роблять, щоб у їхньому “рідному” секторі був порядок. Вони мовчки спостерігають за тим, як якісь неадеквати палять біля них вогні, кидають фаєри на поле. Нерідко ще й підтримують цих придурків на поруччі, щоб не впали. Складається враження, що це — одна компанія. Інакше — скрутили б цих “невідомих” хуліганів і віддали правоохоронцям. Не допустили б, щоб через провокації на “їхній” території “Арена Львів” опинилася на межі дискваліфікації...

Була б моя воля, поставив би “завждивірним” сувору умову: цей сектор буде ваш — за умови, що у ньому нічого не стрілятиме, не палатиме. Що там не буде інших вибриків, за які наш стадіон можуть піддати санкціям. Фани за воротами мають знати: не буде таких зобов’язань від “гладіатора” Тараса Павліва і К° — квитки на ці місця продаватимуть іншій, поміркованій публіці...

Треба ще раз продумати питання із транспортом, воно як слід не вирішене. Автобуси мали б чекати глядачів на зупинці біля “Ашану” і біля повороту до Сокільників, куди прямує після матчу частина фанів.

Багато слушних порад з організації?“післяфутбольного” життя можуть дати самі фани. Нехай би адміністрація “Арени Львів” приймала ці пропозиції на своєму сайті, у соцмережах — це допомогло б справі.

Схожі новини