Передплата 2024 ВЗ

Досить мірятися амбіціями! Треба домовлятися

Перемога на виборах до Верховної Ради проєвропейських політичних сил не означає, що нам вдасться уникнути тривалої “коаліціади”. На жаль...

Представники обох партій-лідерів поспішили заявити, що на парламентських виборах перемогли саме їхні сили. Чинний прем’єр-міністр Арсеній Яценюк переконаний, що за формування урядової коаліції має взятися очолюваний ним “Народний фронт”. Адже, розповів Яценюк, “відповідно до європейської практики, політична сила, яка отримує перше місце на виборах, бере на себе відповідальність за формування коаліції”. Справді, за партійними списками перевагу, хоч і невелику, має НФ... Але, слушно заперечують у Блоці Петра Порошенка, на одномандатних округах БПП зібрав значно багатший врожай, ніж НФ. “Блок Петра Порошенка став переможцем на парламентських виборах, — наголосив перший номер його списку Юрій Луценко. — Можна скільки завгодно спостерігати над коливаннями десятих процента по партійних списках. Але сумарний відрив від “Народного фронту” — щонайменше в 50 депутатів, обраних по мажоритарці”.

Обидві партії-лідери уже оприлюднили коаліційні угоди свого авторства. Звичайно, в обох партіях свято переконані, що потенційні партнери повинні об’єднатися в коаліцію, створювану саме на їхніх умовах. Обидві партії запросили до переговорів про коаліцію як свого головного партнера, так і “Самопоміч”, “Батьківщину” і... Радикальну партію. Хоча, впевнений, виборці, які віддали свій голос за БПП і НФ, не хочуть бачити в уряді соратників брехливого й продажного популіста Ляшка.

В обох партіях-лідерах говорять про принципи формування коаліції. Але виборців не обдуриш — ідеться про посади і впливи. У таборі Порошенка не хочуть посилення ймовірного конкурента, Яценюка, тож наполягають не лише на спікері, а й на міністрі внутрішніх справ від БПП. У таборі ж Яценюка — велике “запаморочення від успіхів”. Тому не тільки МВС віддавати не хочуть, а й спікерське крісло прагнуть за собою застовбити.

Аналогія з 2005 роком, коли через гризню між президентом Ющенком і прем’єром Тимошенко розвалився уряд, призначений після Помаранчевої революції, напрошується сама собою... Хто тоді скористав? Аж ніяк не Україна. От і сьогодні ворог спить і бачить, як розсваряться між собою Порошенко і Яценюк. Подивіться, глава МЗС Росії Сергій Лавров уже підливає олії у вогонь цього гіпотетичного, маємо надію, конфлікту. Лавров заявив: сподівається, що “одним із позитивних результатів виборів буде формування уряду однодумців у руслі лінії, яка визначається Порошенком”... Звичайно, несподівана похвала від Кремля президентській політичній силі тільки на шкоду. Лавров це розуміє... Мета цієї цинічної провокації — вбити ще один клин між Блоком Порошенка і “Народним фронтом”, зайвий раз протиставити президента і прем’єра, “скаламутити” їхніх виборців. У Москві мріють про те, щоб наші лідери були не партнерами, а “заклятими друзями”, непримиренними конкурентами. Роздерту, посварену українську владу можна буде перемогти голими руками...

У Порошенка і Яценюка немає іншого виходу, як до-мов-ля-ти-ся! Як це не важко, потрібно поступитися своїми амбіціями... Причому часу на тривалу “коаліціаду” в України немає. Ворог і надалі біля воріт.

Схожі новини