Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Дівчата, звільніть місце бабусі!»

Студентство вранці бере маршрутку штурмом — поспішає на пари... Саме у той час пік народ їде на роботу, кудись треба їхати і старшим людям.

Щодня буваю свідком того, як у маршрутці молоді люди сідають біля вікна, вставляють у вуха навушники і відвертають голову до вікна або втикаються у цифрові прилади, щоб не бачити, що стоїть вагітна жінка або людина похилого віку. Рідко яка бабця попросить молодика, щоб звільнив місце. Пригадую, їхала 7 березня на роботу. За дивним збігом обставин, маршрутка була майже порожня, але сидячих місць не було жодного. І жінок майже не було. Зате сиділи усі чоловіки: хтось з одним букетом, дехто — з кількома. Я і ще три жінки стояли, але жодному з цих представників сильної статі, які за кілька хвилин мали вітати жінок, не спало на думку поступитися місцем жінці.

Кілька днів тому їхала на роботу у 133-й маршрутці. За водієм, де начебто відведено місця для дітей та інвалідів, вмостилися дві студентки і в такт “гримучої” музики, що лунала з їхніх навушників, похитували головами. Біля нового ЦУМу зайшла 80-річна бабуся. Жодна з дівчат навіть не думала звільняти місце. Інша старша пані, яка стояла поруч, зробила дівчатам зауваження: «Дів­чата, звільніть місце бабусі!». Але навіть після цього вони сиділи, наче їм відібрало слух. Я сиділа через три крісла за ними, покликала бабусю, щоб сіла на моє місце. Народ у маршрутці, як у вулику, загудів, а дівчатам хоч би що!

Нас ще у дитячому садочку вчили, щоб старшим обов’язково звільняли місце у громадському транспорті. Ми (дорослі) виросли з цим. Але чому старше покоління не навчило, не втовкмачило цю просту істину своїм дітям?!

Егоїститична молодь пояснює свою поведінку просто: я, мовляв, заплатив, тому маю право зайняти сидяче місце. Коли совість відсутня і бракує елементарної культури та виховання, виправдання собі завжди можна знайти. Якщо таких самолюбів батьки не виховали, то треба, щоб життя вчило. Якщо бачите, що сидить таке нахабне молоде-зелене і має усіх в носі, підніміть його за шкірку і присоромте. Може, з часом щось до нього, бовдура, і дійде?..

Схожі новини