Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У передвиборному пасьянсі — королі, тузи і джокер

Недільні партійні з’їзди, де оголошувалися виборчі списки кандидатів у депутати, були багаті на сюрпризи.

Складалося враження, що головне завдання політичних партій, які йдуть на позачергові вибори, — “переплюнути” конкурентів у залученні в першу п’ятірку списку знакових та розкручених особистостей. Тренд цього політичного сезону — герої АТО та Революції гідності (щоправда, герої Майдану відійшли на другий план), відомі громадські діячі та популярні журналісти. Найбільш затребуваними виявилися командири добровольчих батальйонів, які напередодні старту виборчої кампанії виявляли особливу активність в соцмережах та традиційних ЗМІ. Першим у передвиборному списку “Самопомочі” засвітився комбат “Донбасу” Семен Семенченко. Така сенсаційна новина справила належне враження на потенційних виборців. Без сумніву, майже легендарний комбат “Донбасу” — це потужний козир у політичній грі, такий собі козирний король. Щоправда, потім Семенченко заявив, що не піде на вибори у списку цієї політичної сили, але згодом його, мабуть, вдалося вмовити, і він таки опинився у першій п’ятірці списку “Самопомочі”. Крім нього, у список взяли ще трьох бійців “Донбасу”.

Іншим політичним силам, які розраховують на призові місця у виборчих перегонах, цього козирного короля треба було чимось “бити”. У списку “Народного фронту” Арсенія Яценюка з’явилися вже два “козирні королі” — командир батальйону “Миротворець” Андрій Тетерук та командир батальйону “Дніпро-1” Юрій Береза.

Короля “б’є” туз. Таким козирним тузом у списку Блоку Петра Порошенка виявився не менш легендарний, ніж Семенченко, безстрашний герой Криму полковник Юлій Мамчур, яким пишалися і пишаються всі українці.

До останнього моменту тримала інтригу Юлія Ти­мошенко. Здавалося, всіх ліпших вже розібрали політичні конкуренти. Ким же здивує лідер “Батьківщини”? Які козирі тримає “в рукаві”? Чим можна бити козирного туза? Хіба що джокером. Цим джокером виявилась льотчиця Надія Савченко — символ української нескореності і патріотизму. Вона очолила список “Батьківщини”! А її рідна сестра стала кандидатом від партії Тимошенко на мажоритарному окрузі. Хід — геніальний з усякого погляду. Тимошенко, яка сама два роки просиділа за ґратами, символічно поступилася першим місцем жінці — мучениці сумління. Крім того, залучення у свій список Надії Савченко — це новий імпульс для самої Юлії Тимошенко. А для Савченко, яка тепер має трактуватися як політичний в’язень, — це також шанс вийти на волю.

Масовий похід у політику героїв війни, громадських активістів та журналістів — це данина часу, оскільки в суспільстві є запит на нові, не скомпрометовані обличчя. Головне, аби бойові командири та бойові журналісти не стали у парламенті весільними генералами.

Схожі новини