Передплата 2024 ВЗ

Добре чи погано?

Правильно чи не правильно?Варто чи не варто?

Новий час і новий досвід, який переживаємо вже сім місяців, чи не щодня примушують ставити собі ці питання. Тільки за вчора особисто я мала кілька приводів для внутрішнього дисонансу: чи в день трагедії у Луганську йти на Джаз-Фест; як оцінювати погроми Російського посольства у Києві; чи мав право міністр Дещиця цитувати народний хіт "Путін — ху...ло"?

1. Пішла, бо загальнонаціональний траур — сьогодні, а не вчора. А ще тому, що вважаю, що цей фест для мого рідного міста — ковток світу у його найкращих звуках. А у довготривалій перспективі — необхідна доза доброго культурного виховання тут і зараз.

2. Кадри про погроми Посольства РФ у Києві вражають і шокують. Але водночас розумію лють людей, тому варварами їх не вважаю. Варвари зараз розгулюють на Сході і чинять у сотні разів страшніші речі.

3. Міністр Дещиця — крутий чувак, ловить настрої людей. Хоча краще, звісно, було б проспівати Росії пісню про припинення дипломатичних відносин. Може, у другому куплеті?.. Але це вже питання вищого державного керівництва, а не моє і не ваше — які б ми поради не давали владоможцям.

А взагалі — кожна людина має відповідати на питання, які виникають, передовсім перед собою і своїм сумлінням. Час такий, що таких питань виникає все більше і більше... На жаль... Але якщо будемо гризтися між собою з приводу кожного спірного питання і з причиною (а часто — без) нападати на своїх, то від таких чвар ставатимемо слабшими, а виграватиме від цього лише зовнішній ворог... Ще буде час (дуже надіюся, скоро) питати зі своїх.

Схожі новини