Передплата 2024 ВЗ

Вирішили «рекетнути» Ахметова? Такої іронії долі олігарх не стерпів..!

Кольори ахметовського “Шахтаря” дивним чином збігаються з кольоровою гамою “колорадської” георгіївської стрічки, яка останнім часом стійко асоціюється з сепаратистським рухом на сході України.

Як кажуть, в житті ніщо не стається випадково. Цей кольоровий збіг можна було б вважати символічним, адже до недавнього часу мало хто сумнівався, що повноправний господар Донбасу Рінат Ахметов не причетний до подій у його вотчині. Два місяці Донбас “ковбасить”, озброєні люди на повну котушку “качають там права”, а Рінат Леонідович відмовчується. Ніде публічно сепаратистів не підтримував, але й не засуджував. Така позиція підштовхувала до думки, що олігарх, який за часів президента Януковича лише збагачувався (його статки за останні чотири роки росли як на дріжджах), сепаратистів негласно підтримує. Мовчання — знак згоди... Але раптом все круто змінилося. Ахметов зарухався. Ба більше, демонструє небачену активність. У відеозверненні засуджує самопроголошену «Донецьку народну республіку» (ДНР). Цю абревіатуру дотепники по-іншому розшифровують: Донецько-Новоросійська Резервація. Закликає до страйків, боротьби. ... Ще трохи, і почуємо від нього “Слава Україні! Героям Слава!». До речі, фанати його “Шахтаря” давно ці гасла натхненно вигукують.

Про що це свідчить? Насамперед, це добра новина. Хороший знак. Якщо донині олігарх і толерував сепаратистів (зрештою, прямих доказів ми не маємо) через якісь власні інтереси, то, вочевидь, інтереси зазнали змін. Дехто припускає, що джин (сепаратизм), випущений з пляшки, став повністю некерованим і назад, у тісну та задушливу пляшку, повертатися не хоче. Ахметов, який звик одноосібно впливати на регіон, побачив, що ситуація виходить з-під контролю, так звані лідери сепаратистів, одурманені грошима, зброєю і наркотиками, стають такими собі “мавпами з гранатою”. Вочевидь, останньою краплею, яка переповнила і його чашу терпіння, стала зухвала заява самозванців про те, що підприємства Ахметова мають платити ДНР податки. А це вже не що інше, як звичайнісінький рекет. Тобто хтось вирішив «рекетнути» самого Ахметова! Пізніше вони пригрозили, що будуть “націоналізовувати” його підприємства! В житті, звичайно, все рано чи пізно повертається, але ж не в такий карикатурний спосіб! Такої насмішки долі він проковтнути не міг.

“Краще пізно, ніж ніколи”, — гласить народна мудрість. Якщо мудрий “жидобандерівець” Коломойський одразу розібрався і визначився, то Рінату Леонідовичу для цього був потрібен час. Є ще одна приказка: “не буває так погано, аби на добре не вийшло”. Завдяки маніакальній ідеї Путіна побудувати неоімперію почали прозрівати ті, кого ще недавно вважали безнадійно втраченими. Донбас прокидається! Це вже очевидно. І не лише тому, що Ахметову наступили на хвіст. Жителі сходу України, які багато років жили у якомусь сомнамбулічному стані, почали оживати. Вони зрозуміли, що раніше їх тупо використовувала Партія регіонів, тепер сепаратисти. Люди, обдурені пропагандою (спочатку “ригівською”, тепер російською), побачили, у що перетворюється їхнє життя: терор, розруха, невиплата зарплат... Якими б одурманеними вони не були, але збагнули, що гопники з ДНР їм зарплати платити не будуть... Як би цинічно це не звучало, можливо, їм і був потрібен такий стрес, аби ілюзії, фальшиві міфи та штучні стереотипи нарешті зруйнувалися.

Кажуть, що маємо, не цінуємо, коли втрачаємо — плачемо... Щоб любити і цінувати свою батьківщину, щоб стати патріотом, не можна її втрачати. Це буде занадто дорога ціна.

Схожі новини