Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Джемілєва не пустили до Криму... Це не тільки «хамство», а й злочин!

Трагічні події в Одесі відсунули на другий план “хамство”, жертвою якого став лідер кримських татар Мустафа Джемілєв. Маріонеткові правителі Криму заборонили Джемілєву повернутися на півострів.

Слово “хамство” я залапкував, тому що це цитата. Саме так кваліфікував дії так званої кримської влади та її московських господарів Мустафа Джемілєв: “Це хамство — когось пускати, а когось не пускати на свою батьківщину”. Насправді ж такі дії щодо лідера кримських татар не тільки хамство, а й злочин!

Спочатку Джемілєв хотів потрапити до Сімферополя літаком — транзитом через Москву. Але російська влада не дозволила. Мовляв, Крим — це вже Росія, а в’їзд до Росії Джемілєву заборонений на п’ять років, i він про це знає... Спроба Джемілєва потрапити до рідного Криму сушею, через Армянськ, також була невдалою. Хоча зустрічати Джемілєва вийшли тисячі кримських татар, через КПП його не пустили. Обурені люди перекрили дороги... Аби не допустити кровопролиття, Джемілєв закликав своїх людей повернутися в Крим, а сам поїхав до Києва.

Замість вибачитися перед заслуженою людиною, багаторічним в’язнем сталінських концтаборів, так звана прокурор Криму Наталія Поклонська вже надіслала до Слідчого комітету і ФСБ РФ постанови за фактами “незаконних публічних акцій” в Армянську, під час зустрічі кримськими татарами Джемілєва — “для організації кримінального переслідування стосовно винних осіб”. На думку Поклонської, “меджлісом кримськотатарського народу під керівництвом Чубарова Рефата Абдурахмановича проведені незаконні публічні акції екстремістського характеру, пов’язані з масовими заворушеннями, перекриттям автотрас, незаконним перетином держкордону РФ, поєднані з перешкоджанням законній діяльності державних органів, а також застосуванням насильства”. Як розповів один із учасників суботніх акцій на підтримку Джемілєва, його вже відвідав представник кримської “поліції” і вручив протокол про здійснення адміністративного порушення...

“Заборонивши лідеру кримських татарів, легендарному правозахисникові Мустафі Джемілєву потрапити на свою рідну землю, російська влада кинула черговий виклик всьому цьому багатостраждальному народу”, — заявило МЗС України.

А в заяві українського уряду, зокрема, сказано: “ Російська сторона вкотре розтоптала наріжні принципи міжнародного права і виразно засвідчила світові, що ховається під її цинічним “занепокоєнням” реалізацією права народів на самовизначення”.

Що далі? Мустафа Джемілєв усе ще сподівається вирішити проблему “мирним шляхом”. За словами лідера кримських татар, він мав розмову із прем’єр-міністром Туреччини Ердоганом, і той пообіцяв зв’язатися з Володимиром Путіним... Однак чи послухає Путін Ердогана? Сумнівно. Путін відверто мститься Джемілєву, який займає послідовну проукраїнську позицію. Путін пробував купити Джемілєва обіцянками “солодкого життя” для кримських татар, якщо ті визнають російську окупацію українського півострова. Але кримські татари, багато в чому завдяки твердій позиції Джемілєва, не зігнулися, — і тепер розлючений Путін прагне помсти...

Як сказав Мустафа Джемілєв, він і надалі робитиме спроби повернутися до рідного Криму. Якщо Кремль і підконтрольні йому кримські маріонетки не пускатимуть Джемілєва на півострів, то кримські татари виходитимуть на вулиці. “У цілому ця ситуація лише згуртувала і активізувала кримських татар”, — каже Джемілєв. Якби “правителі” Криму мали бодай краплину здорового глузду, вони би пустили Джемілєва додому. Однак, це не той випадок...

Через два тижні, 18 травня, кримський народ відзначатиме трагічну дату своєї історії — 70-ті роковини сталінської депортації з рідної землі. Невже лідеру кримських татар Мустафі Джемілєву не дозволять у такий день бути разом зі своїм народом?

Схожі новини