Передплата 2024 «Добрий господар»

«Путін зупиниться там, де дозволить Україна»

Що може зупинити Путіна? Українська армія чи третя хвиля санкцій Заходу? На жаль, виглядає так, що Кремль пішов ва-банк і зупинятися не збирається.

Так звані санкції Заходу не те що не злякали самовпевненого Путіна, а радше заохотили до подальшої агресії. Окрилений успіхом в Криму, російський президент увірував, що здатен змусити світ грати за його правилами. Після анексії Криму президент США Обама погрожував, що Росія заплатить велику ціну, якщо продовжуватиме свою агресію, але наразі бачимо, що жодного серйозного “рахунку” Росії не виставлено.

Прокремлівські політики та журналісти відверто глузують з беззубого Заходу. Російський журналіст Михаїл Леонтьєв прокоментував візові санкції зі специфічним гумором: «Якщо не пустять в Європу, поїдемо туди на танках, не вперше”. Або ж згадаємо телефонну розмову посла Росії у Зімбабве та Малаві Сергія Бахарева з послом РФ в Еритреї Ігорем Чубаровим, які обговорювали результат голосування в ООН щодо ситуації в Україні. Чубаров хвалиться перед колегою: «Спілкуватися з послами ЄС тільки в одному ключі: «Мужики, Крим забрали, але це ще не вечір. Далі ми забираємо вашу Каталонію, Венецію, а також Шотландію з Аляскою. На цьому етапі, можливо, заспокоїмося». Надихнувся великодержавним російським хамством і новоспечений в.о. губернатора Криму Сергій Аксьонов з красномовною кличкою Гоблін. У своєму Twitter він поділився “геніальними” думками щодо американського президента Барака Обами. «Надійшла пропозиція, щоб при приєднанні США до Росії Обаму відправити в московський зоопарк. Нехай сидить серед мавп». А виступи російського посла Чуркіна на зборах Ради Безпеки ООН колись стануть хрестоматійними і увійдуть в підручники як приклад путінської школи брехні та пропаганди.

Нахабна політика Кремля свідчить: Путін чомусь переконаний, що ані Україні, ані Заходу не вистачить політичної волі поставити перед ним серйозний заслін. Усіх, крім себе, він вважає невдахами і слабаками.

Справді, анексія Криму стала для всіх шоком. І Україна, і світ були розгубленими, не готовими до такої зухвалості. Довго оговтувалися і, схоже, досі не прийшли до тями, бо ледь не проспали і схід України. Думаю, Захід зрозумів, що бездіяльність української армії в Криму, а саме таку політику донедавна підтримували лідери демократичних країн, спонукала Путіна просуватися далі. Не прорахували апетитів Кремля. Думали, задовольниться малим — Кримом як сатисфакцією за Майдан. Виявилось, Путін дотримується інших принципів — дали відкусити палець, буде відкушувати і руку... Якщо раніше Захід хвалив українських військових за витримку, то тепер заговорив про рішучість та необхідність діяти. «Путін зупиниться там, де дозволить Україна», — вважає глава польського уряду Дональд Туск. Відомий американський політолог та державний діяч Збігнєв Бжезінський закликає українців дати нарешті відсіч російській агресії. «Якщо вони (українці. — Авт.) не чинитимуть опору, як не чинили опору у Криму, то міжнародне співтовариство не виявлятиме надмірного завзяття і не буде підтримувати українців, які, по суті, визнали поразку. Якщо ж вирішать чинити опір, ймовірно, будуть крок за кроком терпіти поразки. Однак якщо, незважаючи на це, продовжать опір, громадськість як у середині західних країн, так і на міжнародному рівні чинитиме все більший тиск на ці країни, незалежно від того, хочуть вони цього чи ні в даний момент, на користь надання допомоги Україні. Мова не про пряму військову участь, а про поставку озброєнь», — сказав Бжезінський.

До речі, Український конгресовий комітет Америки закликав США надати Україні статус союзника НАТО. Такий статус дає право Північноатлантичному альянсу надавати країні-союзнику військову допомогу, у тому числі постачати зброю.

Росію може зупинити лише сила, лише потужний, болючий удар у відповідь. Або військовий, або економічний. Шанс зупинити повномасштабну війну ще є. Для цього потрібна не лише рішучість української влади, а й негайне застосування так званої третьої хвилі санкцій. Навіть якщо вони шкодять власним економічним та бізнесовим інтересам Заходу. Європа має швидше шукати заміну російському газу (США готові у цьому посприяти), припинити будь-які спільні програми з Росією, заборонити Росії купувати передову військову техніку, сучасні ІТ-технології, відмовитись від інвестицій. Зрештою, знайти спосіб опустити світову ціну на енергоносії, тобто нафту і газ. Міжнародної консолідації ніхто не відміняв! Антигітлерівська коаліція свого часу перемогла нацизм і фашизм. Антипутінська коаліція має і повинна перемогти новітній фашизм і реваншизм.

Схожі новини