Передплата 2024 «Добрий господар»

Із терористами не розмовляють. Терористів знищують

«Зелені чоловічки», що як гриби після дощу повилазили на Донбасі, нікого на Заході не надурили. Навчені гірким кримським досвідом, політики Євросоюзу й США швидко й безпомилково ідентифікували “сепаратистів Південного Сходу” як російських диверсантів.

“Бойовики у Східній Україні оснащені російським озброєнням і вбрані в таку саму військову форму, яку носять російські війська, що раніше вдерлися до Криму”, — заявив посол США в Україні Джефрі Паєт.

На думку міністра закордонних справ Швеції Карла Більдта, атаки на будівлі державних установ у Слов’янську, Красному Лимані, Краматорську — “скоординована збройна операція захоплення контролю над ключовими частинами Східної України”, яка “не могла відбутися без участі Росії”. Британський колега Більдта, Вільям Хейг, наголосив, говорячи про акції донецько-луганських “чоловічків”: “Росія повинна відмовитися від кроків, які дестабілізують Україну і підривають можливість переговорів у рамках контактної групи”. Нарешті, у розмові з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим держсекретар США Джон Керрі підкреслив стурбованість тим, що нападами на адмінбудівлі на сході України керує “зовнішня сила”. Нахаба Лавров, щоправда, тут же сказав, що американці не мають жодних доказів... Ну так, як же ми могли забути: і російську зброю, і російську форму можна вільно купити в крамницях Донбасу! Отже, “зелені чоловічки”, за логікою Лаврова, — зовсім не спецназ Головного розвідувального управління Генштабу Збройних сил РФ, а мирні донбаські громадяни. Просто не подобається їм “київська хунта”, от і вирішили районні відділки міліції позахоплювати...

Отже, ніхто у цивілізованому світі вже не має жодних сумнівів: після анексії українського Криму Росія не зупинилася і атакувала наш схід — Донецьку, Луганську й Харківську області. Це справжня війна! Просто замість танкових колон — загони озброєних і навчених диверсантів. Але що це міняє по суті? Нічого! Власне, сучасні війни так і ведуться: здебільшого не “в лоб”, а з використанням ретельно спланованих спецоперацій.

Якою буде реакція світу на агресію Путіна проти України? Очевидно, шансів на запровадження проти Росії так званої третьої хвилі санкцій (економічних) побільшало. Чи зупинить це Путіна? Якби ми мали справу з повністю адекватною людиною, то, напевно, зупинило б. (Економічні санкції Заходу, якщо їх запровадять, завдадуть російській господарці серйозної шкоди). Але назвати Путіна адекватним язик не повертається. Якби він таким був, то не поліз би у Крим, то не тримав би війська біля українських кордонів, не віддав би своїм диверсантам наказ атакувати Слов’янськ... Чи буде Захід воювати проти Путіна? Чи вступиться за нас зі зброєю в руках?

Надати Україні суттєву допомогу (навіть зброєю) Захід може. Але розібратися із “зеленими чоловічками” ми повинні самі! Хорошу підказку дав керівникам України прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск. “Українці до цього часу діяли раціонально, хоч і не знаю, де вони визначили собі межу утримання від гострої реакції, — заявив Туск. — Зараз же настав момент, коли українська держава повинна діяти рішуче. Путін затримається там, де дозволить Україна. Тому Київ має взяти справи у свої руки і сам вирішувати, коли почне боротися за територіальну цілісність країни і які засоби використовуватиме. Не треба очікувати, що США або Франція робитимуть задля оборони України більше, ніж вона сама”.

Важливий нюанс: Туск публічно погодився з українською владою щодо “сприйняття сепаратистів на сході України як терористів”. А з терористами, як відомо, переговорів не ведуть. Терористів знищують! Гадаю, екс-міністр оборони Анатолій Гриценко має рацію, коли каже, що сили і засоби для знищення терористів українська влада має. Хочеться сподіватися, що політичної волі їй теж не забракне.