Передплата 2024 ВЗ

Хаф-пайпи і слоуп-стайли мигтять, як у калейдоскопі...

Навіть бувалі прихильники фігурного катання були здивовані, коли побачили на Олімпіаді в Сочі... командні змагання фігуристів.

Хоч ноу-хау великого глядацького інтересу не мало (шанувальники цього виду спорту до “масовки” не звикли), комплект олімпійських нагород розіграли. Як і передбачалося, “золото” завоювали господарі Ігор — фігуристи з Росії.

У Міжнародному олімпійському комітеті зазвичай ідуть назустріч країнам-організаторам Ігор, які пропихують на Олімпіади нові види спорту (або ж нові дисципліни у традиційних видах). Звісно, якби в командному турнірі фігуристів росіянам не “світило” майже гарантоване “золото”, ми би цих змагань у Сочі не побачили... Нічого нового росіяни не придумали, лише пройшли шляхом, протореним раніше іншими господарями Ігор. Подивіться, скільки відносно нових видів і дисциплін з’явилося на зимових Олімпіадах: скелетон, хаф-пайп, скіатлон, слоуп-стайл. Раніше до програми Олімпіад потрапили шорт-трек, фристайл і сноубординг. Чимало нагород у цих видах завойовують зазвичай учасники з тих країн, із ініціативи яких ці види потрапили на Ігри... Але поза конкуренцією, як на мене, кьорлінг. Не дивилися? Дарма. “Спортсмени” катають великі каменюки циліндричної форми по льоду, а інші спеціальними щіточками цей лід підмітають — аби камені краще котилися...

Дозволяючи розширяти програму зимових Ігор, МОК переслідує комерційну мету. Більше видів, значить, більше рекламних грошей. Деякі відносно нові види, той же сноубординг, досить видовищні, добре надаються до телетрансляцій. Напевно, розширення програми Ігор — явище об’єктивне... Але є в цій гонитві за кількістю і негативна складова. Усі ці хаф-пайпи і слоуп-стайли мигтять, як у калейдоскопі... Фахівцям цікаво, а більшості вболівальників (вони просто не встигають розібратися, що до чого) — не дуже.

Уявімо, зимову Олімпіаду-2022 віддають Львову... Який новий вид спорту ми могли б запропонувати? Так, аби гарантовано взяти усі медалі? Пропоную скі-трембітінг. Четверо учасників спускаються з гори на лижах, при цьому троє просто тримають трембіту, а четвертий на ній грає... Жартую. Але до спорту скі-трембітінг мав би більший стосунок, ніж кьорлінг...

Схожі новини