Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Балотуються всі... Чи можливі варіанти?

Надії частини прихильників опозиції на єдиного кандидата вже в першому турі президентських виборів наразі не справдилися.

«У першому турі всі кандидати від опозиції проходять праймеріз, — пояснив напередодні Різдва лідер парламентської фракції “Батьківщина” Арсеній Яценюк. — А в другому турі той, хто отримає найкращий результат, отримає підтримку всіх опозиційних сил». Пізніше, щоправда, Яценюк привніс таки трохи інтриги. «У найкоротші терміни ми запропонуємо рішення, якому ви будете всі аплодувати, — єдину проукраїнську і проєвропейську команду української перемоги», — заявив Арсеній Петрович зі сцени київського Майдану.

Але, схоже, єдиного бачення “єдиної команди” лідери опозиції наразі не мають. «Я своєї думки не змінив, — наполягає лідер “Удару” Віталій Кличко. — Як можемо говорити про єдину команду, коли в першому турі йтимуть декілька кандидатів? Хіба не це сьогодні потрібно владі, — аби розтягнути голоси і в другому турі влаштувати жорстокий сюрприз?».

Обидва підходи (і кілька кандидатів від опозиції у першому турі, і один-єдиний) мають свої переваги — але і свої вади теж. На думку Яценюка, єдиний кандидат є вразливим. «Одного не зареєструють, другого знімуть, третього отруять, — пояснює Яценюк небезпеку висунення одного кандидата від опозиції на перший тур виборів. — Тому сьогодні виставляти одну мішень, яка буде знищена за 15 місяців до виборів, — неправильно». Якщо ж кандидатів аж до самих виборів буде кілька, то влада не знатиме, мовляв, по якому насамперед бити... Водночас і Віталій Володимирович має рацію — розпорошення голосів при такому підході напевно не уникнути. І як наслідок, не виглядає фантастикою “злитий” у ЗМІ план влади вивести у другий тур Віктора Януковича і... Петра Симоненка. За цим планом Симоненкові в першому турі докидають голосів (відберуть трохи в Януковича та технічних кандидатів від влади), — аби головний комуніст зай­няв третє місце. А далі між першим і другим туром вже єдиного кандидата від опозиції (наприклад, Кличка) під надуманим приводом знімають з виборів, — і Янукович, як колись Кучма, легко перемагає Симоненка.

Підхід Кличка (єдиний опозиційний кандидат уже в першому турі) дозволяє сконцентрувати фінансові ресурси і відразу одержати вагомий результат. Якщо в “єдиного” в першому турі буде бодай 30 відсотків, губернатори та інші представники регіональних “еліт” завагаються... Але того ж Кличка, скажімо, якби він став єдиним кандидатом уже в першому турі, можна між турами зняти з виборів — згідно із спеціально прийнятим “під Віталія Володимировича” положенням податкового закону. А можна це зробити ще до першого туру, причому так, аби інші лідери опозиції вже не встигли зареєструватися кандидатами...

Опозиції є над чим подумати. І, напевно, треба говорити не так про єдиного кандидата, як про єдину стратегію. Хоча, за словами Яценюка, «найменш важливо, хто в якому кріслі сидітиме», домовитися про розподіл майбутніх владних крісел було б незле. І вже залежно від того вирішувати, як іти на перший тур... За останніми даними соціологів, непоганий рейтинг має Петро Порошенко. Мабуть, теж піде на вибори. Якщо окремо від лідерів опозиції, то це лише полегшить завдання влади, — адже Порошенко в першому турі відтягне частину опозиційних голосів. Але якщо рейтинг Порошенка “вбудують” у спільну стратегію (скажімо, за відмову балотуватися в президенти Петру Олексійовичу пообіцяють пост прем’єра, з поверненням до Конституції парламентсько-президентської республіки), то шанси на успіх “єдиної команди” зростуть.

Схожі новини