Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Майдан завершиться успіхом – для всієї країни!

Цей пост для тих, хто стомився, або піддався сумнівам. Хто душею вболіває за Майдан і його майбутнє. Хто не хоче, аби Майданом гралися, користалися, торгувалися, тим більше – щоб Майдан зливали і здавали.

Майдан — не одномоментний акт. Майдан уже став і надалі буде постійним, живим і активним інструментом впливу Громадян на владу — на владу нинішню і всі наступні. Майдан реагуватиме на дії (бездіяльність) влади у різних формах, різних масштабах, в центрі і в регіонах. Майдан — це явище, надбання усієї України.

Коли можна завершити першу фазу Майдану, в його нинішньому форматі? За яких умов Майдан може звільнити вулиці і площі Києва? Щоби Майдан сприймався країною як успіх і щоб влада при тому винесла з Майдану вірні уроки для себе? Ці питання хвилюють зараз мільйони людей.

Таких умов бачу дві, абсолютно справедливих і обґрунтованих.

Перша умова: ПОКАРАТИ ВИННИХ!

Уряд Азарова, який спровокував Майдан, має понести політичну відповідальність. Мають бути покарані організатори й безпосередні виконавці силового знесення Майдану і жорстокого побиття мирних людей — Клюєв, Сівкович, Захарченко, Коряк, окремі командири підрозділів і бійці Беркуту.

Замість нинішнього має прийти Уряд, який не видумуватиме "пауз" і забезпечить негайне підписання Угоди з Євросоюзом. Лише тоді країна отримає шанс на оновлення (перезавантаження) влади мирним конституційним шляхом, через прозорі вибори — замість "уроку малювання" з масовим підкупом виборців, який влада вкотре продемонструвала на довиборах у "проблемних" округах. Зміна влади дасть змогу впроваджувати в країні реальні зміни, а не імітувати виконання Угоди з ЄС.

Друга умова: ЗАХИСТИТИ НЕВИННИХ!

Звільнити з-під варти й визнати невинними всіх заарештованих мирних демонстрантів. Крім того, гарантувати, що проти учасників Майдану й тих, хто його підтримував, з боку влади не буде жодних дальших переслідувань.

Без цього розійтися по домівкам Майдан не може — не має права! Бо непокарання винних і відсутність гарантій захисту невинних — можуть спровокувати нові, набагато масштабніші й жорсткіші, переслідування учасників і прихильників Майдану, десятки тисяч людей по всій країні. Допустити цього не можна!

За цих двох умов, повторюю — абсолютно справедливих і обґрунтованих, першу фазу Майдану можна вважати успішною і завершеною.

Чи є можливість завершити Майдан успіхом, з позитивом для всієї країни? Моя відповідь: так, попри проблеми і труднощі, така можливість є. Всій країні не потрясіння потрібні — потрібен спокій і позитивна перспектива. Європейська перспектива!

Для цього потрібні продумані, відповідальні й добре скоординовані дії. З боку людей на Майдані і з боку тих, хто бере на себе відповідальність керувати Майданом, оголошувати плани дій Майдану, говорити від імені Майдану з владою і зарубіжними партнерами України.

Люди свою громадянську позицію проявили. Здолали зневіру й розчарування, повірили в себе і свої сили. Громадяни вийшли на Майдан і продовжують виходити вже четвертий тиждень поспіль. Не за закликом партій — виходять і приїздять за власним покликом. Масово й відповідально. Люди готові слухати й чути, готові діяти — і вже не раз проявили себе в дії позитивно.

Водночас ясно, що триголовість вождів — не на користь Майдану. Невміння слухати і чути людей — так само. Це зменшує ефективність спільних дій і може зруйнувати, маргіналізувати Майдан, ясна річ, на користь владі. Ситуацію треба виправляти невідкладно!

Пропоную єдиноначалля? Якщо хочете — так. Але не в суто військовому розумінні, з вертикаллю прямого підпорядкування (хоча в питаннях безпеки Майдану саме таке потрібно). Знаю напевно, і постійно це повторюю: відповідальність — має прізвище! Тоді буде і єдиний центр прийняття рішень, і спільна узгоджена робота по їх виконанню. І тоді Майдан завершиться успіхом!

А щодо вождів, реєстрових чи неформально підтриманих людьми... Майдан перевіряє кожного — на міцність і на вшивість. Уже перевірив і кожному склав ціну. Сильним і чесним Майдан себе довірить. Слабких і вертлявих — Майдан помножить на нуль. Щоб не було в тому сумнівів.

Майдан зробить висновки, отримає нове дихання — і стане успіхом для всієї країни!

Схожі новини