Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

МАЙДАН. ТЕ, ЩО БУДЕ!

Майдан у Києві, незважаючи на гадану статичність — дуже ефективний чинник прямого народовладдя — ключовий фактор нинішньої української політики.

Де факто-діючий уряд абсолютно втратив легітимність на будь-які серйозні дії, як усередині, так і поза межами України. У схожій ситуації і президент Янукович. З тією лише різницею, що в уряді нульова електоральна підтримка, а у Януковича, все ж залишається певна частина громадян країни, що вірить в "доброго царя". Втім, кількість таких довірливих людей стрімко скорочується...

Саме тому, на мій погляд, в найближчі дні і місяці ми станемо свідками низки подій, які неминуче стануться НА ВИМОГУ і під впливом Майдану. Майдану, як наконечника списа імперативу українського народу :

1. Відставка чинного уряду Миколи Азарова, який несе відповідальність за провалений процес євро інтеграції та неадекватну реакцію на громадянські протести в країні.

2. Формальний характер візиту Януковича до Росії, що не несе змістовних кроків у напрямку до Митного союзу з Росією. Будуть якісь декорації, що б зберегти обличчя — але реально буде лише продовження раніше минулого договору про стратегічне партнерство, без того наповнення, що раніше планувалося і, що викликало такі протести в суспільстві.

3. Євроінтеграція. Україна і Євросоюз найближчим часом заявлять про нову дату підписання асоціації з Євросоюзом. Скажімо, в найближчі три місяці.

4. Євросоюз і Україна найближчим часом узгодять безвізовий режим Україна — ЄС.

5. У парламенті відбудеться переформатування. Діятиме тверда євро інтеграційна більшість — яка диктуватиме і уряду і Президенту. Це, втім, не призведе до коаліційного уряду. До президентських виборів відповідальність за уряд і його дії буде нести президент Янукович і Партія Регіонів. У разі, якщо Янукович в найближчі дні не відреагує адекватно на вимоги людей — його зметуть достроково і відповідальність за країну візьме коаліція Майдану.

6. Не виключений, як компроміс між цивільними і політичними елітами і повернення до парламентсько -президентської республіки і конституції 2004 року, новим виборчим законам і правилам, що гарантує виборчі права в рамках європейських традицій.

7. Під тиском протестувальників, буде припинена практика політичних репресій. Будуть звільнені всі політичні в'язні. Звільнена і реабілітована Ю.В. Тимошенко, яка повернеться до активної політичної діяльності.

8. Вибори президента 2015 будуть проведені в зовсім інших політичних умовах і / або будуть проведені достроково. За президентськими виборами з найвищою ймовірністю послідують дострокові парламентські вибори.

Усі ці зміни будуть відбуватися крок за кроком, явно і відкрито демонстровані суспільству політичними силами. Тільки так можливий буде вихід з того глибокої політичної та економічної кризи, в якій опинилася країна.

В іншому випадку сценарії розвитку кризи в Україні будуть пов'язані з кількома днями брутальних подій, які не дадуть країні плюсів — ні країні в цілому, ні політичним і громадянським елітам. Втрати будуть великі, але підсумок для України буде позитивним і в контексті перерахованих пунктів.

Вважаю, всі сторони які беруть участь в кризі все це дуже добре розуміють і, питання лише в тому, чи вистачить витримки, волі, державної мудрості обом сторонам конфлікту знайти вірний баланс громадянської злагоди.

Чим могутніший голос Майдану — тим невідворотніші зміни, яких ми всі хочемо !

І не кажіть мені, що Майдан — це статичний не розвивається процес, що говорить тільки мови і співає патріотичні пісні... Це реальний ефективний чинник прямого народовладдя — ключовий фактор нинішньої української політики!

Приходь — вирішуй долю країни сам !

Схожі новини