Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

ПРофукали Європу...

Дива не сталося – Україна розминається з Євросоюзом

ПРофукали Європу...
ПРофукали Європу...

У кращому випадку, надовго відкладає свій альянс із цивілізованим світом. Такий висновок на 99,9% можна зробити після того, як український парламент (читай, фракція Партії регіонів) у встановлений термін, до 14 листопада, не зміг, а точніше, не захотів виконати одне з основних домашніх завдань для підписання Угоди про асоціацію з ЄС — прийняти «лікувальний» закон щодо лідера опозиції. А омріяна Європа була так близько!..

Незважаючи на багаторазові гучні обіцянки крокувати в Європу, Вік­тор Янукович в останні дні різко змінив раніше задекларований курс. Ці трансформації стали очевидними після його несподіваного і засекреченого візиту до російського президента у Сочі. А також після ще більш загадкової зустрічі з Путіним на підмосковній військовій базі. Затяжні посиденьки у господаря Кремля суттєво позначилися на риториці наших правителів, які на 180 градусів переорієнтували геополітику. Замість Брюсселя знову задивляються на Москву. Найголовнішим своїм завданням бачать відновлення «стратегічного партнерства з Росією».

ПРофукали Європу...

І це при тому, що Білокам’яна щодня здійснює проти нас торговельно-економічні, ідеологічні атаки, лякає колапсами, через свої ЗМІ грубо принижує Україну, зокрема її президента.

Вочевидь, Путін знайшов ключик до Януковича. Кажуть, ним став не тільки багатомільярдний кредит-«удавка» від «Газпрому», пільгова ціна на газ, а й персональні гарантії. Як-от, приміром, підтримка Януковича Кремлем на наступних виборах. Для Віктора Федоровича «своя сорочка ближче до тіла». І байдуже, що Кремль вже не раз обманював українських керманичів, зокрема і Януковича.

Свій розворот від Європи до Росії Янукович хитро замаскував погано інсценізованими «проханнями трудящих», висновками придворних експертів. Ще місяць тому президент у кінотеатрі «Зоряний» ставив на місце соратників-«регіоналів», які були проти євроінтеграції, а тепер зібрав на Банковій лідерів профспілок і промисловців, і ті «попросили» його на рік відкласти підписання Угоди. Нардеп Валентин Ландик скаржився, що у нього погано ідуть справи з продажем у Росію холодильників «Норд», плакався, що після Угоди з ЄС йому взагалі буде кепсько. Мовляв, українському бізнесу потрібен час для модернізації. А де ж, панове-товариші, ви були 22 роки? Той же Ландик соромливо мовчав, коли «брати-росіяни» розпинали інших його колег-бізнесменів…

Екс-прем’єр Юлія Тимо­шенко заявила, що Віктор Янукович «насмерть ногами забиває Угоду про асоціацію» і закликала українське суспільство, європейських лідерів за будь-яких обставин домогтися підписання цього документа. Керівники трьох опозиційних фракцій у парламенті вмовляли співголів місії Європарламенту зачекати і не давати негативного звіту перед керівництвом Євросоюзу. Кваснєвський і Кокс висловили надію, що в останній можливий день, 19 листопада, Верховна Рада таки скаже своє євроінтеграційне слово.

Керманичі «Батьківщини», «УДАРу», «Свободи» звернулися до українців із закликом вийти 24 листопада на мітинг і змусити владу до підписання Угоди про асоціацію. Водночас попередили її: якщо таку історичну нагоду буде втрачено, винні у цьому дорого заплатять.

Анекдот до теми

Українець запитує у високопоставленого єврочиновника:

— Коли Україну приймуть до Євросоюзу?

— Відразу після Туреччини, — відповідає той.

— А Туреччину коли?

— А ніколи…

Схожі новини