Передплата 2024 «Добра кухня»

Українці проголосували «за» Партію регіонів. Ногами!

У неділю, 2 червня, в Україні проходили позачергові вибори до місцевих органів влади. Партія регіонів торжествує: у 101¬му населеному пункті зі 117¬ти її кандидати отримали перемогу.

Отже, покращення, з якого усі кепкують, виявляється, десь¬таки є — в окремо взятих містах, містечках і селах. Значить, не все так трагічно в нашій країні. Даремно народ на своїх кухоньках нарікає на владу та скаржиться на тяжке життя. Виглядає, що саме таке життя його цілком влаштовує. Зрештою, давно відомо, що громадяни гідні своїх правителів!

А тепер без іронії. Результати проміжних виборів приголомшують. Попри те, що спостерігачі відзначали різноманітні фальсифікації, треба визнати, що в багатьох випадках люди самі голосували за “регіоналів” чи кандидатів, яких опосередковано підтримувала влада. Найяскравіший приклад — вибори мера Василькова (Київська область). Попри те, що у місті домінують опозиційні настрої і три опозиційні політичні сили зуміли висунути єдиного кандидата, перемогу отримав «регіонал» Володимир Сабадаш. Громадська мережа «Опора» повідомляє, що, за результатами її паралельного підрахунку голосів, Володимир Сабадаш отримав 30,39%, кандидат від партії «УДАР» Сергій Сабов ¬ 28,25%. Навіть якщо були фальсифікації (вкидання бюлетенів, каруселі тощо), вони не мали масового, критичного характеру. Проблема не в тому, що частина жителів Василькова з тих чи інших причин проголосувала за провладного кандидата. Біда у тім, що значно більша частина виборців свідомо проігнорувала ці вибори. За інформацією Комітету виборців, у Василькові, як, втім, і у переважній більшості інших населених пунктів, явка виборців була рекордно низькою — на рівні 30 відсотків! Така катастрофічна апатія і байдужість людей — запорука успіху влади на виборах. Бо “свій” електорат — чиновників, бюджетників та інших залежних від влади виборців, вона організує, як кажуть, за будь¬якої погоди. Протиставити цьому залізобетонному адмінресурсу можна лише небайдужість. Як тут не згадати знамениті слова відомого чеського письменника і журналіста Юліуса Фучика про байдужих людей: “Саме з їхньої мовчазної згоди робиться все зло на землі”.

Знаю чимало людей, які ненавидять нинішню українську владу, симпатизують опозиції (з певними застереженнями), але ніколи не ходять на мітинги і вибори. Просто лінуються. Ось таких лінивих, чи розчарованих, чи ображених на помаранчевих політиків в Україні (горезвісні “противсіхи”) ¬ сотні тисяч. Саме вони зазвичай “голосують ногами”, тобто ігнорують вибори. І саме вони є найкращим електоратом для Партії регіонів, бо свої голоси віддають на відкуп фальсифікаторам. А потім на своїх кухнях та диванах мітигнують та обурюються діями влади. При цьому забувають, що саме вони дозволили і допомогли обрати цю владу. Тож коли вкотре будете картати недолугу владу, не забудьте і про себе... Про свою відповідальність.

P.S.

На позачергових виборах телязького сільського голови Сокальського району Львівської області, які відбулися 2 червня, перемогу здобула член ВО «Батьківщина» Надія Гібляк. Лише два голоси їй програв представник “Свободи” Іван Саламанчук. Замаскований представник влади, що йшов як самовисуванець, Тарас Бельзецький, програв пані Гібляк лише 30 (!) голосів. Отже, у селі в патріотичному Сокальському районі за погано замаскованого “регіонала” проголосувало аж 118 селян! А 21 виборець віддав свій голос за молодого, нікому раніше не відомого представника Комуністичної партії Ярослава Вавриньчука. За великим рахунком, якби адмінресурс тут спрацював більш потужно, то мало що бракувало, аби і в Сокальському районі виграв протеже влади. Тим паче, що, попри попередні домовленості висунути єдиного кандидата, “Свобода” в останній момент вирішила грати свою гру...

Схожі новини