Передплата 2024 ВЗ

Контрактна армія чи... ліквідація армії?

Новина про перехід української армії на повністю професійні рейки великого резонансу в інформаційному просторі не мала.

А між тим, названо конкретну дату! І то не надто віддалену в часі. «Маємо такі плани, щоб наприкінці наступного року провести останній призов на строкову військову службу», — повідомив днями перший заступник начальника Генштабу Збройних сил України віце-адмірал Ігор Кабаненко.

За Концепцією реформування та розвитку ЗСУ, до початку 2014 року кількість військовослужбовців має бути зменшено зі 144 до 85 тисяч. Останній призов, каже Кабаненко, проведуть восени 2013-го. Очевидно, ліквідація як класу солдатів-строковиків буде частиною загальноармійського скорочення... Якісь кошти після відмови від призову в армійському бюджеті з’являться. От тільки чи вистачить цих грошей солдатам-контрактникам, які, хоч і в меншій кількості, мають прийти на зміну солдатам-строковикам?

Новачок-контрактник наших Збройних сил одержує нині трохи більше півтори тисячі гривень на місяць. На такі “великі” гроші люди в армію, яка ніколи не була і не буде синекурою, не рвуться. Тому в контрактники військкомати іноді набирають добровільно-примусово. “Хочеш служити строкову біля рідної хати, маючи можливість регулярно бувати вдома? То після року строкової залишишся на два роки контрактником”... Напевно, після ліквідації строкової служби зарплатню контрактників збільшать. Однак сумнівно, що суттєво. Дай Боже, аби нарешті виконали обіцянку підняти грошове утримання офіцерам Сухопутних військ... Не забуваймо, що контрактник не захоче жити в тій же казармі, де жив строковик. Аби втримати в армії контрактника, він має жити хоча би в гуртожитку європейського зразка, тобто з душовою і кухнею на дві-три окремі кімнати. Такі гуртожитки — теж гроші... Контрактників можна було би зацікавити квартирами. Але ця перспектива — повна фантастика. У бюджеті Міноборони на 2013 рік, розповів екс¬голова відомства Олександр Кузьмук, “вперше за історію України ані копійки немає на будівництво й придбання житла для військовослужбовців. Це соціальний удар по Збройних силах”. Якби майбутніх контрактників планували забезпечити житлом, цього “удару” не завдавали б...

Перехід на професійну армію є вимогою часу. Це підтвердили армії Німеччини й Польщі, які, попри неоднозначне сприйняття новації у суспільстві, відмовилися від призову. Але в Німеччині й Польщі йшли до професійного війська багато років, готувалися, в тому числі фінансово... А що буде в нас? Чи не вийде так, що від призову строковиків відмовляться, а контрактників натомість не наберуть?

Чи повинна українська армія відмовитися від призову? Голосуйте в опитуванні на нашому сайті.

Схожі новини