Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Те, що не вдалося політикам, має довершити виборець!

За два тижні до виборів в українському політикумі, попри сумніви скептиків, сталася знакова подія. Те, про що багато говорили і у що мало хто вірив, таки сталося: Об’єднана опозиція “Батьківщина” та “Удар” симетрично зняли своїх кандидатів на користь один одного у 53-х мажоритарних округах — “Удар” поступився 26 мажоритарниками, ОО “Батьківщина” зняла 27 своїх висуванців.

Лідера округу визначали завдяки соціології. Відтак, на думку опозиціонерів, у цих округах провладний кандидат (чи замаскований під самовисуванця “регіонал”) не матиме жодних шансів на перемогу.

Шкода, звичайно, що домовитися вдалося лише щодо 53-х округів, а не 225-ти (але не будемо фантастами!), і що домовилися вже на фінішній прямій, а не на старті. Саме це і ускладнило переговорний процес, адже чимало кандидатів, які навряд чи фінішують першими, навідріз відмовились зніматися не лише через надмірні амбіції, а й з огляду на те, що витратили на виборчу кампанію чималі кошти, яких їм ніхто, звісно, не компенсує. Але більш далекоглядні політики, які таки знайшли у собі сили знятися заради спільної перемоги, розуміють, що таким чином інвестують у своє політичне майбутнє.

На Львівщині “Удар” відкликав своїх висуванців на користь узгоджених кандидатів від ВО “Батьківщина” та ВО “Свобода” у трьох мажоритарних округах. У в.о. №121 (Дрогобицький) Олександр Старовойт від “Удару” знявся на користь кандидата від ВО “Батьківщина” Романа Ілика. У в.о. №122 (Яворівський) “ударівець” Ігор Самардак уступив дорогу Василеві Пазиняку. У Сокальському 124 в.о. Андрій Сенюк від “Удару” знявся на користь кандидата від ВО “Батьківщина” Степана Курпіля. Окрім того, у Сокальському окрузі припинив боротьбу і самовисуванець Володимир В’язівський. Ще до виборчої кампанії він обіцяв: якщо його рейтинг буде нижчим за рейтинг іншого опозиційного кандидата, то він зніме свою кандидатуру. “Поки двоє українців чубляться — може виграти третій. І у даному випадку третім може виявитись провладний кандидат”, — йдеться, зокрема, у заяві В’язівського з приводу свого зняття.

На жаль, в інших округах “Удар” та Об’єднана опозиція не дійшли згоди. Відтак там залишається небезпека того, що виграти може третій, тобто грошовитий провладний кандидат, який зазвичай рясно “засіває” округ. Але, сподіваємося, те, що не до кінця вдалося політикам, зроблять за них свідомі та відповідальні виборці — не розпорошуватимуть голосів між висуванцями від різних опозиційних сил, а сконцентруються на найсильнішому і найдостойнішому.

Схожі новини