Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Соціальні мережі шкодять дітям так само, як цигарки»

Шведські ліберали закликали ЄС обмежити школярам доступ до соцмереж — аби учні «відкрили магію книжок»

Через цілодобовий доступ до смартфонів, кажуть експерти, школярі погано читають і рахують. Навіщо літери й цифри, коли є картинки?.. Фото nordictimes.com
Через цілодобовий доступ до смартфонів, кажуть експерти, школярі погано читають і рахують. Навіщо літери й цифри, коли є картинки?.. Фото nordictimes.com

Шведська політична партія «Ліберали» хоче, щоб ЄС визнав: соціальні мережі завдають європейським школярам не меншої шкоди, ніж паління цигарок. «Ліберали», що входять до урядової коаліції, включили це питання до своєї програми перед виборами до Європарламенту, які відбудуться у червні 2024 року.

Як заявив на з'їзді «Лібералів» у Карл­стаді лідер цієї шведської партії Йоган Персон, «школярам Європи треба надати допомогу, аби вони змогли відмовитися від апатії екранів і відкрити магію книжок».

Що саме пропонують шведські «Лібе­рали»? Аби діти шкільного віку могли за­водити собі акаунти в соціальних мере­жах лише за згодою їхніх батьків. Партія також підтримала нічне блокування со­ціальних мереж для дітей (за замовчу­ванням, наприклад, від 23-ї години й до ранку) — якщо тільки батьки не вирі­шать інакше. «Дослідження свідчать, що школярі, замість спати, проводять час у смартфонах, — обґрунтували свої пропо­зиції шведські „Ліберали“. — А дефіцит сну сприяє тривожним розладам і розви­ткові депресії».

2022 року партія Йогана Персона уві­йшла до уряду Швеції, який також сфор­мували християнські демократи, цен­тристська Помірна коаліційна партія, а також праві консерватори («Шведські демократи»). Міністерка шкільної освіти Лотта Едгольм, що представляє «Лібера­лів», доклала чимало зусиль, аби швед­ська початкова школа відмовилася від планшетів і ноутбуків — на користь тради­ційних паперових підручників.

Як писало шведське видання Aftonbladet, посилаючись на опитуван­ня служби Pisa, близько чверті 15-річ­них шведів не вміють нормально читати й рахувати. Усе через доступні їм ціло­добово смартфони… Аби виправити си­туацію, до шведського закону про освіту кілька років тому внесли зміни, за яки­ми учні на уроках могли користуватися смартфонами тільки з дозволу вчителів. А торік уряд вирішив (це була пропозиція «Шведських демократів»), що учні 1−9-их класів узагалі не повинні користуватися у школах мобільними телефонами — навіть на перервах, інформує nordictimes.com.

Як пояснили урядовці, така новація повинна поліпшити концентрацію учнів та їхню здатність сприймати навчальну інформацію. Тож зараз учні шведських шкіл зранку здають свої смартфони у «телефонний готель», а наприкінці на­вчального дня ці ґаджети школярам по­вертають.

Схожі новини