Передплата 2024 ВЗ

Каталонські сепаратисти чекали на… російські війська?

Як встановила Цивільна гвардія Іспанії, кремль обіцяв людям Пучдемона відправити до Каталонії тисячі військових і дати купу грошей

Демонстрація на підтримку ексглави уряду Каталонії Карлеса Пучдемона біля будівлі Європейського парламенту в Страсбурзі (Франція). Фото AP.
Демонстрація на підтримку ексглави уряду Каталонії Карлеса Пучдемона біля будівлі Європейського парламенту в Страсбурзі (Франція). Фото AP.

Як повідомило видання El Debate, у ході розслідування під кодовою назвою Voloh Цивільна гвардія Іспанії встановила: 27 жовтня 2017 року, за кілька годин до того, як влада Каталонії мала заявити про відокремлення цієї автономії від Іспанії, експрезидент каталонського уряду Карлес Пучдемон зустрівся в Барселоні з представником кремля Мотіним. За даними слідства, цей військовий експерт говорив із Пучдемоном про можливість відправлення москвою до Каталонії 10 тисяч російських військових.

Як дізналися слідчі Guardia Civil (жандармерії), після того, як Пучдемон утік із Іспанії до Бельгії, де знайшов собі притулок, Мотін іще протягом кількох місяців залишався у Каталонії. У травні 2018 року московський агент, за даними слідства, серйозно захворів і кілька днів лікувався в одній з клінік Барселони.

Рахунок за лікування (майже 20 тисяч євро) Мотін не оплатив. Утік із клініки й вирушив на летовище El Prat, звідки прямим рейсом вилетів до москви. «Після повернення до своєї країни Мотін за дивних обставин помер», — повідомляє El Debate.

У швейцарському банку — чек на… 500 мільярдів доларів

У ході розслідування Voloh Цивільна гвардія Іспанії, пише El Debate, також встановила, що росія обіцяла каталонським сепаратистам надати їм не лише військову, а й фінансову допомогу.

За даними слідства, 2017 року, перед проведенням у Каталонії незаконного референдуму щодо незалежності, найближчі соратники Пучдемона одержали від російського дипломата Садовнікова «гарантії» фінансової допомоги кремля незалежній Каталонії - на суму аж 500 мільярдів доларів.

Відповідний чек, фото якого опублікувала El Debate, росіяни розмістили у швейцарському банку Union Bank of Switzerland (UBS). Як пише видання, хоча чек на астрономічну суму був «порожнім документом», він свідчить про плани Кремля створити у незалежній Каталонії «податковий рай» для операцій з криптовалютами.

За даними розслідування Voloh, ключовою особою у контактах із кремлем був глава офісу тодішнього уряду Каталонії Хосеп Луїс Алай. Той категорично заперечує, що коли-небудь контактував із російською владою.

Однак, згідно зі звітом європейських спецслужб, на який посилається The New York Times, у 2017−2020 роках близькі до Пучдемона люди контактували з агентами рф, причетними до спроб дестабілізувати ситуацію у країнах Європейського Союзу. А саме до пропаганди, дезінформації, фінансування радикальних політичних рухів, хакерських атак і навіть убивств.

Зараз партія «Разом за Каталонію» (Junts), яку очолює Пучдемон, вимагає амністії для каталонських сепаратистів. У Junts кажуть, цю амністію їм пообіцяв прем'єр-міністр Іспанії, соціаліст Педро Санчес — в обмін на підтримку сімома депутатами від Junts вотуму довіри його кабінету. Відповідне голосування відбулося в нижній палаті парламенту Іспанії 16 листопада 2023 року.

Схожі новини