Передплата 2024 ВЗ

Зламався ноутбук? Держава дасть гроші, аби полагодити

Уряд Австрії компенсує половину вартості ремонту побутової техніки й електронних ґаджетів

Завдяки урядовим ваучерам на ремонт у віденських майстернях знову закипіла робота... Фото bbc.com
Завдяки урядовим ваучерам на ремонт у віденських майстернях знову закипіла робота... Фото bbc.com

У вас вийшла з ладу пральна машина, чи раптом відмовився працювати електрочайник, ноутбук або мобільний телефон? Якщо живете в Австрії, інформує BBC News, то уряд компенсує вам половину вартості ремонту побутової техніки й електронних ґаджетів (загалом до 200 євро). Мета спеціальної ваучерної програми — заохотити людей не викидати стару техніку, і в такий спосіб захистити довкілля від електронного сміття.

Ноутбук Еріка зламався, розповідає ВВС News у репортажі зі столиці Австрії, тож він звернувся у віденську майстерню Helferline, що ремонтує комп’ютери й смартфони. «Це старий ноутбук, але я, замість купувати но­вий, хочу зробити так, аби він знову запра­цював», — каже Ерік. Завдяки запровадженій урядом Австрії ваучерній програмі цей жи­тель Відня заплатить лише половину вартос­ті ремонту свого ноутбука.

Раніше Ерік використав ваучер на ремонт старого CD-плеєра. Каже, зараз працює до­бре. «Іноді ремонт може коштувати навіть дорожче, ніж купівля нової речі, — зазначив Ерік. — Через наявність ваучерної програми схиляєшся до ремонту, тож завдяки їй старі речі можна врятувати».

У глибині майстерні технік Лукас тестує материнську плату старого ноутбука, роз­повідає ВВC News. Довкола — коробки з комп’ютерами й смартфонами, які привезли на ремонт. Керівник Helferline Клєменс Шмід­ґрубер визнає, що завдяки запровадженій урядом Австрії ваучерній програмі його біз­нес переживає другу молодість. «Від почат­ку роботи цієї програми наші доходи зросли удвічі, — каже підприємець. — Тішимося».

«Це справжня win-win ситуація для клієнтів, місцевого бізнесу й для стану довкілля, — вва­жає пан Шмідґрубер. — Клієнти мають вигоду, бо ваучерна програма допомагає їм заоща­дити гроші. Звичайно, це добре для місцевих підприємств, оскільки ті одержують додаткові доходи. І, нарешті, це рятує довкілля, оскіль­ки електронних відходів стає менше».

Як пояснив Шмідґрубер, аби скористати­ся програмою, клієнти повинні завантажити ваучер із державного сайту, а потім оплатити майстерні повну вартість робіт. «Через три-чотири тижні одержите компенсацію — поло­вину вартості ремонту» (максимальна сума ваучера — 200 євро).

На додаток до урядової ваучерної програ­ми на ремонт побутової електроніки, Відень запустив міську програму. Вона допомагає жителям столиці оплачувати ремонт одягу, велосипедів і навіть меблів.

«Якщо витрати на ремонт становлять по­над 20−30% від вартості нового продукту, то люди зазвичай схильні купувати новий, — каже координатор Repair Network у Відні Мар­кус Пірінґер. — Наші бонуси знижують витрати на ремонт. Як наслідок, у людей з’являється стимул ремонтувати більше. Але при цьому важливо, щоб продукція була придатною для ремонту. Мусимо працювати над цим на рівні Європейського Союзу. Чимало людей звикли завжди мати найновіший смартфон і викида­ти свій одяг через пів року або навіть швид­ше… Свідомість людей потрібно підвищува­ти. Ще одна проблема — бракує працівників, які можуть щось ремонтувати. Нам потрібна система, яка пропагуватиме ремонт як фах. У цьому напрямі вже працюємо».

У своєму велосипедному магазині у Від­ні Марк Варнаар і його колеги ремонтують ровер, що має заіржавілі троси, які «керу­ють» гальмами й передачами, веде далі BBC News. «Запчастини для цього велосипеда вже не виробляють, — каже підприємець. — Саме такі троси вже не купиш. Замінимо їх іншими, з новішої моделі, щоб усе знову за­працювало».

За словами Варнаара, урядові ваучери на ремонт значно оживили його бізнес. «Остан­нім часом клієнтів меншало, особливо взим­ку, — розповів підприємець. — А зараз, хоча надворі зима, завдяки ваучерам до нас при­ходять чимало людей, які хочуть відремонту­вати свої велосипеди».

Схожі новини