Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Аудитори підривають обороноздатність країни?

Конструкторське бюро «Луч» просить керівництво країни на час війни обмежити перевірки оборонних фірм. Адже такі дії можуть призвести до повного згортання ракетних програм

Продукція КБ «Луч» наганяє жах на ворога. Ким тоді є ті, хто блокує виробництво цієї грізної зброї?
Продукція КБ «Луч» наганяє жах на ворога. Ким тоді є ті, хто блокує виробництво цієї грізної зброї?

Не так злії вороги, як добрі люди… Перефразовані рядки Тараса Григоровича стосуються конструкторського бюро «Луч», яке тероризують надуманими перевірками. За час дії воєнного стану їх накликали вже тричі! Тим самим зацікавлені особи, по суті, паралізують підприємство. Зважаючи на те, з яким нетерпінням фронт чекає від «Лучників» їхньої продукції, ефективних ноу-хау, блокування діяльності цього стратегічного державного підприємства слід розцінювати не інакше, як диверсію.

Саме колектив «Луча» дав нашим воїнам зна­мениті «Стугни», які вра­жають ворожу бронетехніку (і навіть гелікоптери) з кількох кілометрів. На «Лучі» придумали і «Нептуни», які потопили хвале­ний крейсер «москва», змусив­ши росіян відігнати свої кораблі подалі від українських берегів. Здавалося, наші верховні на­чальники повинні були б цілу­вати руки таким «архімедам» — і створити їм максимально спри­ятливі умови для роботи. Та ба! На підприємство шлють одна за одною невмотивовані ревізії, які явно не додають злагодженості у діяльності «Луча», більше того — дезорганізують її, ставлять на грань виживання. А загалом — створюють величезні загрози для безпеки країни.

Про все це керівництво під­приємства написало у листі першим особам країни, наголо­сивши, що негативні висновки аудиторів є хибними. І що? На Банковій чи Грушевського за­ступилися за конструкторів-но­ваторів? Жодним словом! На­томість через декілька днів на «Луч» наслали нових аудиторів. Як кажуть «наші воріженьки» — «чтобы неповадно было»…

Напевно, ті, хто методич­но посилає перевіряльників на це підприємство, керуєть­ся однією метою: взяти його під ніготь. А це рівнозначно по­слабленню Сил оборони. Не інакше, як «торпедними» мож­на називати вояжі аудиторів на «Луч». «Ревізори» намага­ються позбавити ключове обо­ронне підприємство власного прибутку — немовби не зна­ють, що зароблені кошти по­трібні насамперед для роз­робки новітніх, конкурентних систем озброєння, відновлен­ня пошкоджених потужностей, їх нарощування. Зрештою, ка­жуть зброєвиробники, нічого незаконного вони не роблять: отримання прибутку передба­чає постанова Кабміну № 363 від 3 березня 2021 року, яка діє досі.

Нещодавно український пре­зидент і прем'єр заявляли про спеціальний (читай — сприятли­вий) економічний режим для обо­ронно-промислового комплексу. Це мало би прибрати бюрокра­тичні перепони перед людьми, які в тилу працюють на Перемо­гу. Рішення перших осіб держави мало би дати можливість нашим військовим конструкторам дих­нути на повні груди. А вони зади­хаються ще більше!

У «Лучі» просять керівництво країни на час війни обмежи­ти перевірки оборонних фірм. Адже такі дії можуть призвести до повного згортання ракетних програм. Але у головних кабіне­тах країни цих резонних прохань не чують.

«Мені здається, що хтось на Банковій та Грушевського так охренів, що вже не ховає свій ін­терес, щоб ДП «ДержККБ «ЛУЧ» не працювало, — пише екснар­деп, відомий громадський акти­віст, політексперт, а донедавна — воїн ЗСУ Борислав Береза. І нагадує, що перед великою війною тодішній міністр оборони Таран (креатура Банкової) сві­домо саботував державне за­мовлення ракет у «ЛУЧі», чим істотно послабив ЗСУ. Тарана за це якось покарали? Так. І зроби­ли це досить оригінально — від­правили послом у теплу, спокій­ну країну.

Під час нових зашкварів Бан­кової Борислав Береза резон­но запитує: «Цікаво, а в яку краї­ну призначать послом керівника Держаудитслужби?».

Думка з приводу

Андрій СМОЛІЙ, політексперт, науковий працівник Інститут держави і права ім. В.М. Корецького НАН України

Знову одне і те саме. Знову Аудиторська служба влаштовує терор нашим виробникам зброї… Коли це закінчиться? Вже і Верховна Рада проголосувала, але далі це продовжується.

Чому наші захисники мають бути позбавлені зброї через чи­новників, які працюють невідомо (а може, і відомо) на кого?!

Вже давно час відправити все керівництво Державної ауди­торської служби у відставку за підрив обороноздатності країни.

Схожі новини