Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Українська корупція вже давно турбує американських чиновників, аж до президента Джо Байдена, — Politico

Але ця тема була відсунута на другий план після повномасштабного вторгнення росії в лютому 2022 року, яке Байден назвав справжньою битвою демократії проти автократії

Фото Слово і діло
Фото Слово і діло

Витік документів описує чіткі плани реформування українських інститутів, а також застерігає, що Київ може втратити західну підтримку через корупцію.

Чиновники адміністрації Джо Байдена набагато більше стурбовані корупцією в Україні, ніж вони публічно говорять. Про це свідчить конфіденційний стратегічний документ США, який опинився в руках журналістів Politico.

У «чутливій, але незасекреченій» версії довгострокового плану США викладені численні кроки, які Вашингтон робить, щоб допомогти Києву викорінити зловживання і реформувати низку українських секторів.

«У документі підкреслюється, що корупція може змусити західних союзників відмовитися від підтримки боротьби України проти російського вторгнення, і що Київ не може відкладати боротьбу з хабарництвом», — пише Politico.

У конфіденційній версії документа сказано, що високий рівень сприйняття корупції може «підірвати довіру української громадськості й іноземних лідерів до уряду воєнного часу» Це більш різкий аналіз, ніж той, що Держдепартамент тихо розмістив на своєму сайті близько місяця тому.

Публічний варіант складався з 22 сторінок. Але конфіденційна версія «Інтегрованої стратегії для України» приблизно втричі довша і містить набагато більше деталей про цілі США в Україні: від приватизації українських банків до допомоги у збільшенні кількості шкіл, де викладають англійську мову, і заохочення українських військових до прийняття протоколів НАТО. Багато цілей покликані зменшити корупцію, яка пронизує країну.

«Тихе оприлюднення стратегії і той факт, що найжорсткіші формулювання були залишені в конфіденційній версії, підкреслює виклик, який стоїть перед командою Байдена у донесенні інформації. Адміністрація хоче натиснути на Україну, щоб вона скоротила хабарництво, не в останню чергу тому, що на кону стоять американські долари. Але надто гучне обговорення цього питання може дати аргументи противникам американської допомоги Україні, які намагаються заблокувати таку допомогу. Будь-яке сприйняття ослаблення американської підтримки Києва також може змусити більше європейських країн двічі подумати про свою роль», — йдеться в статті.

Коли йдеться про українців, «за лаштунками відбуваються відверті розмови», — сказав виданню американський чиновник, знайомий з українською політикою. Українська корупція вже давно турбує американських чиновників, аж до президента Джо Байдена. Але ця тема була відсунута на другий план після повномасштабного вторгнення росії в лютому 2022 року, яке Байден назвав справжньою битвою демократії проти автократії. Помічники президента США місяцями обмежувалися короткими згадками про корупцію. Вони хотіли продемонструвати солідарність з Києвом і не підігрувати конгресменам-республіканцям, які критикують американську військову та економічну допомогу Україні.

Більш ніж через рік після початку повномасштабної війни американські чиновники все більше наполягають на цьому питанні як публічно, так і в приватному порядку. Наприклад, радник з питань національної безпеки Джейк Салліван на початку вересня зустрівся з делегацією українських антикорупційних інституцій.

Інший американський чиновник, знайомий з перебігом дискусій, підтвердив виданню Politico, що адміністрація Байдена обговорює з українськими лідерами можливість обумовити майбутню економічну допомогу «реформами, спрямованими на боротьбу з корупцією та підвищення привабливості України для приватних інвестицій». За словами чиновника, такі умови не розглядаються для військової допомоги.
Politico пояснює, що Інтегрована стратегія країни — це продукт Державного департаменту, який спирається на висновки інших частин уряду США включно з Міністерством оборони. Вона включає в себе перелік цілей, терміни їх досягнення та проміжні результати, які американські чиновники хотіли б бачити досягнутими. Держдепартамент розробляє такі стратегії для багатьох країн раз на кілька років.

Колишній посол США в Україні Вільям Тейлор сказав, що багато пересічних українців, ймовірно, вітатимуть стратегію, оскільки вони теж втомилися від ендемічної корупції в своїй країні. Це все добре, «поки це не стає на шляху допомоги, яку ми надаємо їм для перемоги у війні», — сказав він.

У конфіденційній версії документа також описуються такі цілі США, як допомога в реформуванні елементів апарату національної безпеки України, щоб забезпечити «децентралізований, толерантний до ризиків підхід до виконання завдань» і зменшити «можливості для корупції».
«Хоч НАТО не близький до того, щоб дозволити Україні вступити, американська стратегія часто посилається на бажання змусити українських військових прийняти стандарти Альянсу», — йдеться в статті.

Однією з очікуваних віх, перелічених у конфіденційній версії, є те, що Міністерство оборони України «створить професійний молодший офіцерський і сержантський корпус зі стандартною доктриною і принципами НАТО». Навіть формат і зміст українських оборонних документів повинні «відображати термінологію НАТО», — йдеться в конфіденційному розділі стратегії. Одна з цілей включає створення «плану опору на національному рівні». Це може натякати на те, що пересічні українці повинні дати відсіч, якщо Росія спробує захопити більше території.
США також хочуть, щоб Україна виробляла власну військову техніку, створивши «вітчизняну оборонну промисловість, здатну задовольнити основні потреби», а також середовище, яке сприятиме розвитку стартапів у сфері оборонних інформаційних технологій, як зазначено в одному з конфіденційних розділів. Американські посадовці особливо занепокоєні роллю еліти в українській економіці.

«Деолігархізація, особливо енергетичного та гірничодобувного секторів, залишаються ключовим принципом для відновлення кращої України», — декларується у відкритій частині стратегії.

США, схоже, прагнуть допомогти українським інституціям розбудувати свій наглядовий потенціал. Серед перелічених цілей — допомога місцевим органам влади в оцінці корупційних ризиків та реформування кадрових служб. Як один із прикладів, у стратегії зазначено, що США допомагають Рахунковій палаті України покращити її аудиторську та пов’язану з нею роботу, зокрема, для того, щоб вона могла відстежувати пряму бюджетну підтримку з боку Америки. Стратегія описує способи, якими США допомагають українському сектору охорони здоров’я, кіберзахисту та організаціям, які борються з дезінформацією. Вона закликає підтримувати українські антимонопольні зусилля та ініціативи, спрямовані на збільшення податкових надходжень до державної скарбниці.

У конфіденційній частині міститься заклик до фінансової системи України «збільшити обсяги кредитування для заохочення розширення бізнесу» і зменшити роль держави у банківському секторі.

«Однією з віх цього розділу є „прозоре повернення Альфа-Банку у приватну власність“. Схоже, що це посилання на установу, відому зараз як „Сенс Банк“, яка раніше належала Росії, але була націоналізована Україною», — пише Politico.

Стратегія США, схоже, спрямована на те, щоб Україна не лише зберегла свою орієнтацію на Захід, але й розвинула особливі зв’язки з Америкою. І англійська мова, на думку Вашингтона, повинна зіграти в цьому велику роль. У стратегії зазначено, що Сполучені Штати пропонують технічну та іншу допомогу Міністерству освіти України для покращення викладання англійської мови, а також вважають, що це може допомогти реінтегрувати українців, звільнених від російської окупації.

Американські урядовці також допомагають Україні розбудовувати можливості переслідувати воєнні злочини у власній судовій системі. Бажані проміжні результати включають відбір понад двох тисяч нових суддів і розгляд понад 9 тисяч скарг на неправомірну поведінку суддів.
Стратегія також передбачає відновлення дипломатичної присутності США в Україні, розширивши її за межі Києва до таких міст, як Львів, Одеса, Харків та Дніпро. Через попередні скорочення персоналу, спричинені повномасштабним російським вторгненням, «посольство залишається в кризовому режимі», зазначається в одному з розділів публічної версії.

Джерело

Схожі новини