Передплата 2024 «Добра кухня»

У Фінляндії порахували укриття

Понад 50 тисяч надійних схронів можуть умістити 4,8 мільйона осіб. Це дуже багато, бо населення Суомі - лише 5,5 мільйона

83% укриттів у Фінляндії розраховані на те, аби захистити громадян навіть у разі використання росіянами хімічної і ядерної зброї. Фото The Washington Post.
83% укриттів у Фінляндії розраховані на те, аби захистити громадян навіть у разі використання росіянами хімічної і ядерної зброї. Фото The Washington Post.

У Фінляндії завершили інвентаризацію укриттів, яку торік, після нападу росії на Україну, ініціював фінський уряд. За даними фінського МВС, у Суомі зараз 50,5 тисячі укриттів, які можуть вмістити 4,8 мільйона осіб.

Нагадаємо, у квітні цього року Фінляндія стала повноправним членом НАТО, а до того протягом багатьох років була нейтральною. Хоча в рамках «фінляндизації» Гельсінкі після ІІ Світової війни мав із москвою досить приязні відносини (насамперед економічні), у Суомі ніколи не забували, що восени 1939 року радянський союз напав на Фінляндію. І підозрювали, що російський напад може повторитися… Відтак активно будували укриття.

Споруджувати укриття у Фінляндії розпочали ще у 50-х роках минулого століття. Схрони, яких обладнали дуже багато, розміщували у підвалах житлових багатоповерхівок і офісних будівель.

Після інвентаризації, проведеної за розпорядженням уряду, з’ясувалося, що зараз у Суомі понад 50 тисяч укриттів, які здатні вмістити 4,8 мільйона осіб. Як для країни, у якій проживають близько 5,5 мільйона осіб, це дуже багато.

Укриття витримають навіть ядерний вибух

За даними фінського МВС, 91% укриттів достатньо міцні, щоб захистити громадян від звичайної зброї, а 83% укриттів обладнані таким чином, щоб витримати атаку з використанням хімічної і ядерної зброї.

Згідно з нормами, встановленими урядом 2011 року, фінські укриття мають герметичні двері, вентиляцію, двоярусні ліжка й біотуалети. Відповідальність за стан укриттів несуть власники будівель.

У мирний час деякі укриття функціонують як басейни й спортивні зали, а в одному зі схронів на півночі Фінляндії розмістився «штаб» улюбленця дітлахів Йоулупуккі (фінського Святого Миколая).

Схожі новини