Передплата 2024 «Добрий господар»

Укриття для школярів

Ні для кого не секрет, що більшість укриттів, де сьогодні українці ховаються від ракетних та артилерійських ударів рашистських нелюдів, не обладнані відповідним чином для того, щоб люди, сховавшись у спеціально призначених для цього місцях, спокійно могли, не потерпаючи від різного роду незручностей та недоробок, «перечекати» там небезпеку

Нібито й небагато людей задіяно на реконструкції, а робота спориться.
Нібито й небагато людей задіяно на реконструкції, а робота спориться.

Важко знайти укриття, де б щільно двері зачинялись, було сухо та нехолодно, не «гуляли» протяги та десь би не підтікало. Тому так не люблять перебувати в укриттях школярі. Їх, на відміну від дорослих, які далеко не завжди дотримуються рекомендованих правил особистої безпеки та дозволяють собі під час сигналу повітряної тривоги не ховатись в укриттях, змушують це робити. Хочеш-не хочеш, але, якщо сигнал тривоги пролунав до обіду, під час проведення уроків — будь добрий, сховайся, прямуй туди, куди тобі, як це показує життя, йти не хочеться. Добре знайоме це відчуття й учням Бориславської школи № 3. Але їм, на відміну від інших їхніх ровесників, пощастило.

Кошти на реконструкцію самі здобули

Річ у тому, що сьогодні в цій школі проводиться реконструкція укриття. Не якась там побілка стін і фарбування дверей, а добре сплановані, масштабні, як для школи, роботи здійснюються. Їх орієнтовна вартість, як сказав нам директор школи Володимир Драган, становить 2 млн 200 тис. грн. Заклад шкільної освіти з Борислава став переможцем в оголошеному Благодійним фондом «Посмішка UA» конкурсі. Звідси й кошти.

Не лише каналізаційні та водяні труби міняють

Реконструкцію, яка передбачає заміну старих каналізаційних і водяних труб, штукатурення й вирівнювання стін та їхню побілку, встановлення дверей, переобладнання санвузлів та умивальників таким чином, щоб відокремити їх в окремий блок, мають завершити до кінця року. Це, до речі, як визнав Володимир Драган, дуже заінтригувало учнів. Вони — небайдужі до того, що сьогодні в рідній школі робиться. Цікавляться ходом робіт, про терміни їх виконання допитуються. І, якщо зовсім чесно, не можуть повірити, що занедбане донедавна величезне підвальне приміщення, чия корисна площа 330 квадратних метрів становить, невдовзі перетвориться у затишне для перебування укриття. Діти у своїх фантазіях сміливо «домальовують» те, про що дорослі не завжди здогадуються. Їм хочеться знати, і вони про це допитувались у директора, чи будуть у по-новому відремонтованому укритті уроки проводитись. У більшості з учнів молодших класів вже запалились очі, у цьому їм романтика вбачається.

З надіями на мир та Перемогу

Рекуператори для провітрювання та осушування повітря, радіатори опалення та бойлера, нова оснастка для освітлення. Все, що робить перебування в таких приміщеннях зручним і навіть приємним, давно закуплено, вже монтується. Як стверджує генпідрядник реконструкції, ТОВ «Променергоспецмонтаж», роботи просуваються з маленьким випередженням графіку. Новий, 2024 рік, всі 480 учнів, які сьогодні навчаються у Бориславській ЗОШ № 3, зможуть зустріти, якщо буде бажання або ж так обставини складуться, безпосередньо в укритті. Приміщення на три секції поділять. У першій перебуватимуть учні від першого до четвертого класу, у другій — від п’ятого до одинадцятого. У третій секції санвузол змонтують. Все буде зроблено для того, щоб діти, забувши на кілька годин про війну та ракетні атаки ворога, помолившись за наших полеглих Героїв, змогли попрощатись у своїх думках із кривавим та безжальним для нашої землі старим роком. Після цього з надіями на мир та Перемогу можна буде ступити у Новий, 2024 рік.

Схожі новини