Передплата 2024 «Добра кухня»

Папа Римський підігрує «папіку» з кремля

У розпал розв’язаної путіним війни понтифік подякував нащадкам «великої росії», «великої, освіченої, великої культури та великої людяності»

Папа Римський Франциск у компанії з російським комуністом-рашистом Дорохіним. Понтифік вважав прийнятним почепити собі георгіївську стрічку...
Папа Римський Франциск у компанії з російським комуністом-рашистом Дорохіним. Понтифік вважав прийнятним почепити собі георгіївську стрічку...

86-річний глава римо-католицької церкви Франциск вкотре спричинив негативні емоції серед українців, висловивши «великодержавницькі» компліменти представникам росії. Цього разу вони прозвучали під час онлайн-зустрічі понтифіка з учасниками Х всеросійського дня католицької молоді в Санкт-Петербурзі.

Звертаючись через відеозв'язок до юних росіян Папа Римський сказав:

«Ніколи не забувайте про спадщину. Ви — нащадки великої росії: великої росії святих, правителів, великої росії петра І, катерини ІІ, тієї імперії - великої, освіченої, великої культури та великої людяності. Ніколи не відмовляйтеся від цієї спадщини. Ви — нащадки великої матінки росії, крокуйте вперед з цим. І дякую вам — дякую за ваш спосіб бути, за ваш спосіб бути росіянами».
Делегати форуму були у захваті. А у Кремлі — напевно, в екстазі, там панувала ейфорія: головний католик світу став на бік росії, засвідчив її велич. Фактично благословив діяння її нинішніх правителів..

Глава Ватикану, який позиціонує себе прихильником «християнського соціалізму», і раніше «не рівно дихав» до представників країни-агресора. Журналісти згадують, як у травні 2016 року, коли вже другий рік тривала кровопролитна війна росії проти України, Франциск прийняв у себе депутата держдуми росії, комуніста Павла Дорохіна. Посланець з москви прийшов на аудієнцію з медаллю «За повернення Криму». Більше того, росіянин попросив понтифіка почепити собі георгіївську стрічку — і той так зробив…

Торік Франциск закликав українців і росіян до примирення, з його волі було у Римі організовано спільну, «примирливу» ходу української і російської заробітчанок. А згодом він поминав загиблу дочку одіозного ідеолога «російського світу» дугіна…

Нинішній Папа говорив і про «жорстокість, яка не притаманна російському народові», стверджував, що має «велику пошану до російського народу, до російського гуманізму». Франциск заявляв: «Досить згадати Достоєвського, який до сьогодні надихає, надихає християн до осмислення християнства. Я маю велику прихильність до російського народу…» А потім, щоправда, ніби між іншим, додав, що має також «велику прихильність до українського народу».

Спітч, з яким Папа Римський звернувся до молодих росіян, отримав належну оцінку МЗС України. Речник нашого зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко заявив: «Дуже прикро, що російські великодержавні ідеї, які, власне, і є причиною хронічної агресивності росії, свідомо або несвідомо, звучать з вуст Папи Римського, місія якого, в нашому розумінні, якраз полягає в тому, аби відкрити очі російської молоді на руйнівний курс нинішнього російського керівництва». За словами Ніколенка, «саме такою імперіалістичною пропагандою, „духовними скрепами“ і „потребою“ в порятунку „великої матінки росії“ кремль виправдовує вбивства тисяч українців та українок і знищення сотень українських міст і сіл».

Вкрай негативно оцінив слова понтифіка і глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав. Він заявив, що очікує пояснення ситуації від Папи Римського Франциска через великодержавні ідеї, які той озвучив під час зустрічі з російською молоддю. Глава УГКЦ сподівається, що ці слова були мовлені спонтанно і без підтримки імперіалістичних амбіцій росії. Слова про «велику росію петра І, катерини ІІ, тієї імперії - великої, просвіченої, країни великої культури та великої гуманності» Блаженніший Святослав назвав найгіршим прикладом імперіалізму та крайнього російського націоналізму.

Коментар для «ВЗ»

Тарас АНТОШЕВСЬКИЙ, релігієзнавець

Обговорюючи Папу ми повинні подивитися збоку і на себе… Чому наші люди на базарі гривні називають рублями? Чому наші історики, політики та й деякі журналісти «російський світ» називають «руським»? У нас донедавна було популярним гасло «А какая разніца?» Багато хто наших активних людей поширює російські історичні міфи і стереотипи. Все тому, що ми ще донедавна належали до того світу з його стереотипами, ми всі були радянськими людьми. Навіть ті, кому менше 30-ти, нерідко поширюють совєцькі міфи.

Онлайн-зустріч папи складалася з двох частин. З офіційної, узгодженої, затвердженої, яку оприлюднило «Радіо Ватикан», і тієї, в кінці якої Папа звернувся зі своїм посланням, яке навіть не потрапила на офіційне відео. А щойно російські римо-католики її записали і поширили, воно викликало підозру щодо своєї правдивості.

Так, Папа поширив певні стереотипи, які існують у світі, в які вірять масово. Які можна почути навіть у нас, у Львові. У нас можна почути російську музику на вулицях — бо «какая разніца?»

Проблема у тому, що дуже поширеними є історичні і культурологічні міфи — про високу російську духовність, культуру, про «російську» схему історії. Часом навіть ті, що засуджують Папу, самі поширюють ці міфи.

Папа намагався достукатися до російської молоді, напевно, апелюючи до них: ось, дивіться, у вас така висока культура і духовність — будьте її гідними нащадками. Тільки Папа, напевно, не розуміє, що всі ці тези — вигадка, фейк. Але до творення цього фейку українці доклалися не менш активно, ніж самі росіяни. Той самий Достоєвський, Гоголь чи Чайковський, чи інші, за походженням — українці, також були творцями російської культури.

Проблема у тому, що коли ми поширюємо російські історичні стереотипи, гривні називаємо рублями, а тепер обурюємося, що Папа так сказав, то виникає питання: а ми самі — хто такі, щоб могли засудити іншу людину, якщо вона повторила тільки те, частину з того, що ми також повторюємо? Ми себе часом не бачимо. Якщо ми кажемо «руський» замість «російського», то таким чином повністю підігруємо путінській пропаганді про те, що українці — вигадані, що ми — витвір штучний, незрозумілий, «антируський», що ми до Русі не маємо жодного відношення.

Українці в Галичині русинами називали себе до початку ХХ століття. Тому «Русь» — це наше. Але якщо ми «російський світ» називаємо «руським», то це означає, що ми допомагаємо російській пропаганді, стаємо її частиною.

Ми багато зробили, щоб показати трагедію сьогоднішньої війни, але дуже мало — щоб передати її суть, з чого це все почалося. Як історик, можу сказати: не буває чогось, що виникло невідомо звідки, що не має під собою основи. Є причинно-наслідкові зв’язки. Те, що росія почала агресію проти України, є втіленням цієї російської пропаганди. З іншого боку, весь світ століттями виховувався на міфі про велику російську культуру, романтичну російську душу…

Те, що Папа мислить саме так — наслідок поширення російського міфу. Він же не читав історії росії. Він не знає, що ті ж самі петро І і Катерина ІІ, про яких згадує, були одними з найбільш жорстоких щодо католиків на території російської імперії правителями. Відомо також, яку політику вони здійснювали у церковній сфері. Але знову ж таки, хто її втілював у часи петра І? Вихідці із України. Деякі з них були галичанами, а деякі донедавна були згадані у назвах вулиць і площ…

Схожі новини