Передплата 2024 ВЗ

Громадяни рф купують нерухомість у Чорногорії

За пів року інвестували в цю країну-члена НАТО понад 50 мільйонів євро

На чорногорському узбережжі Адріатичного моря збудовано багато сучасних апарт-будинків. Квартири в них охоче купують росіяни. Фото es35.com.
На чорногорському узбережжі Адріатичного моря збудовано багато сучасних апарт-будинків. Квартири в них охоче купують росіяни. Фото es35.com.

Перше місце за обсягом коштів, інвестованих у першому півріччі 2023 року в економіку Чорногорії, посіли росіяни, підрахував Центральний банк балканської країни. За шість місяців громадяни рф вклали у Монтенеґро 52 мільйони євро. За росіянами йдуть жителі сусідньої Сербії (48 мільйонів євро інвестицій) і швейцарці (39 мільйонів).

Утім, за словами глави неурядової організації Акція громадської справедливості Інес Мрдовіч, «якщо брати до уваги лише інвестиції у строго економічному сенсі цього слова», то пов’язані з росіянами цифри «були би набагато меншими».

Річ у тому, пояснила Мрдовіч, що громадяни рф у Чорногорії переважно купують нерухомість, а «це не можна назвати реальними інвестиціями, бо це не створює нових бізнесів і багато робочих місць».

Ні НАТО не заважає, ні антиросійські санкції…

За словами глави Акції громадської справедливості, залучати «реальні інвестиції» із країн Заходу Чорногорії заважає корупція. «Важко очікувати притоку західних інвестицій, коли нашу країну вважають настільки корумпованою, — констатувала пані Мрдовіч. — Поки це не зміниться, ми надалі залишатимемося магнітом для сумнівних компаній».

І для сумнівних російських «інвесторів», які шукають собі місце під гарячим південним сонцем… Цікаво, що громадяни рф активно купують нерухомість у країні, яка не тільки є членом НАТО (Чорногорія вступила в Північноатлантичний альянс 2017 року), а й приєдналася до антиросійських санкцій Європейського Союзу та вислала частину дипломатичного корпусу рф…

Схожі новини