Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Військовий заколот» у росії спровоковано тамтешньою владою

На думку експерта, це зроблено для того, щоб провести чистки у силових структурах

Питання номер один у кабінетах провідних політиків світу, а також найгарячіша тема світових медіа у ці години — «військовий заколот у росії». На подіях у країні-агресорі, які поставили на вуха і її саму, поки що немає однозначної відповіді навіть у провідних аналітиків…

Ламати голову справді є над чим. російська приватна військова компанія «вагнер», яку в Україні і багатьох інших країнах світу вважають терористичною організацією, раптом «збунтувалася» і повернула зброю проти регулярних військ рф. Зі слів ватажка «вагнерівців» пригожина, підставою для таких дій стало те, що за наказом міністра оборони рф шойгу (з ним у пригожина тривалий конфлікт) по тилових таборах цієї пвк було завдано ракетного удару. Як наслідок, 25 тисяч бійців пвк «вагнер» взялися «відновлювати справедливість». Вони, по суті, захопили Ростов-на-Дону. Таку ж операцію невдовзі провели у Воронежі. Пригожин каже, що іде на москву, його мета — змістити шойгу.

Президент росії путін у зверненні до своєї нації засудив дії «заколотників», назвавши їх «ударом у спину», пообіцяв жорсткі кроки у відповідь.

Тим часом пригожинці майже безперешкодно з півдня рухаються у центр росії. О 17 годині суботи вони були вже за дві години їзди до москви. У російській столиці оголошено режим контртерористичної операції. З’явилися чутки, що путін втік з москви…

Як на російський «переворот» має реагувати Україна? Думками з цього приводу із кореспондентом «Високого Замку» ділиться військовий експерт Дмитро Снєгирьов.

пригожина виводять на політичну арену

— Реагувати нам треба стримано — бо повної картини того, що відбувається, у нас немає, — каже експерт. — До того, що відбувається у росії, багато запитань. Ні про яку «неспроможність російської влади» нейтралізувати так званий заколот мова не йде. Сукупність фактів свідчить про певні політичні сценарії у середині самої російської федерації.

Окрім іншого, мене дивує те, як практично безперешкодно озброєні представники пвк «вагнер» пересуваються територією російської федерації. Вагнерівцям дають можливість без бою захопити мільйонне місто Ростов-на-Дону. Жодної протидії вони не зустріли! — не беру до уваги поліцію, бо це найбільш корумпована, здатна до тотальної зради структура, Те саме стосується і російської фсб, яка є осередком корупції. Не перешкоджали захопленню Ростова і підрозділи міноборони росії - жодного бойового зіткнення. Не було жодної протидії, попри три збиті вагнерівцями гелікоптери і літак — якщо не вважати нанесенням ударів з літаками керованими авіабомбами. Причому били не по колоні вагнерівців, а по трасі (і по ній вони не влучили).

Викликає також запитання вільне пересування вагнерівців по федеральних трасах. Ніхто з російських даішників навіть не виставив такої елементарної речі, як «їжаки» — щоб перешкодити руху «заколотників». Такий безпроблемний рух в умовах справжнього військового заколоту неможливий.

Я не став би пояснювати все це розгубленістю центральної влади росії.

Викликають запитання і дії самого пвк «вагнер» щодо швидкого просування територією росії. Спочатку вони на добу залишаються у Ростові, даючи змогу центральній владі зібратися із силами і відпрацювати алгоритм протидії. Якщо це заколот, тим більше — військовий, то основна його ціль — заскочити противника зненацька, захопити ключові об'єкти. А відбувається зовсім інше. пригожин дискутує з представниками генштабу збройних сил російської федерації, на добу залишається у ростові, начебто блокує, захоплює аеродроми, але при цьому російська авіація виконує бойові завдання, завдаючи бомбових ударів по позиціях ЗСУ.

Деякі корисні ідіоти розганяють тезу, що «військовий заколот» вплине на ситуацію на лінії фронту. Хотілося б нагадати їм події цієї ночі: по території України було випущено безпрецедентну за останній місяць кількість крилатих ракет — 55. А на самій лінії бойового зіткнення йде наступ росіян на чотирьох напрямках.

— Тобто росія не відмовляється від своєї мети?

— Саме так. Більше того, пригожин заявляє про те, що жодним чином не виступає проти путіна. За його словами, «бояри дурять царя, а цар цього не бачить». Виникає підозра, що цей «заколот» спровоковано самою російською владою — як привід провести кадрові чистки у декількох силових структурах.

фсб росії показала свою повну безпорадність. Бо якщо цей «заколот» готувався заздалегідь, то фсб за рахунок своєї агентурної, технічної та інших розвідок мала отримати відповідну інформацію і перешкодити реалізації «путчу» ще на його початках. Натомість дивним чином пвк «вагнер» дають можливість відкрити 50 вербувальних пунктів по всій території російської федерації, провести навчання так званих мобілізованих (вже було два випуски) і підготуватися до можливих сценаріїв дестабілізації обстановки у країні.

Крім фсб, питання будуть і до росгвардії, яка показала повну неспроможність реагувати на виклики.

Пригожин чітко заявив, що його основною ціллю є зміна військового керівництва країни. Мовляв, видайте мені шойгу — і питань не буде, ми воюємо не проти своєї країни, а проти персоналій і їхніх корупційних схем. Невипадково в останні два місяці, які дали пригожину на підготовку заколоту, відбувається шалена інформаційна кампанія проти шойгу — розвінчують корупційні схеми його, родини і найближчого оточення. Іншими словами, готується громадська думка про необхідність ухвалення кадрових рішень у керівництві міноборони росії, підігрівається градус у суспільстві. Причому пригожина фактично виводять на політичну арену в якості гравця вищого легіону. Йому дають можливість їздити з турами по російській федерації.

Не варто забувати, що за пригожиним стоять досить серйозні фігури — такі, як кирієнко, ковальчук. Тобто найближче оточення путіна. Відтак повторювати за шойгу про конфлікт пригожина із путіним і наростання внутрішньополітичних конфронтаційних процесів у росії - відверта маячня.

— Пане Дмитре, невже путін з його абсолютною владою не міг простіше вирішити кадрові питання — не вдаючись до таких комедій, фейкових, показушних військових переворотів?

— Не міг. шойгу перебуває при владі з 1991 року, за цей час пережив не одного путіна. Це важковаговик у російській політиці. В умовах війни зміщення міністра оборони і керівника генштабу викликало б великий резонанс у військах…

Я не виключаю, що таким чином диктатор путін грає в особливу гру — нейтралізуючи можливість реального військового перевороту, який може статися у росії. Робить це він імітацією заколоту.

— Цей заколот може статися через що? Через напружену внутрішньополітичну ситуацію?

— Через незадоволення діями власного президента, який самоусунувся від обов’язків верховного головнокомандувача. Такі настрої панують власне у російській армії. Там розуміють, що стали цапом-відбувайлом. І всі претензії відповідно, першою чергою, будуть до вищого військового керівництва. Тому путін вирішив не створювати своїми руками чергових рохліних, лебедів. путін врахував досвід єльцина і вирішив не ризикувати. Тобто не йти шляхом появи публічних медійних осіб, які створювали військову, не політичну опозицію, що має реальний вплив і можливості у військовому керівництві і в армії, відповідно — користується авторитетом.

Схожі новини