Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Мін'юст: "Україна звернеться до Генасамблеї у разі невиконання РФ рішення суду ООН"

Україна у разі невиконання РФ проміжного рішення Міжнародного суду ООН щодо дотримання Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації винесе цей прецедент на розгляд Генасамблеї ООН.

Про це повідомив міністр юстиції України Павло Петренко, передає «Інтерфакс-Україна».

«Якщо не виконуються проміжні рішення, то так само, як і в разі невиконання основного рішення, механізми визначені статутом ООН. Тобто можна виносити це питання на розгляд Генасамблеї», — сказав Петренко.

Він також наголосив, що задоволення позову по Криму є «дуже великим плюсом».

Суд ООН: "Росія і Україна зобов'язані виконати "Мінські угоди"

Міжнародний суд Організації Об'єднаних Націй зобов'язав Україну і Росію повністю виконувати всі положення досягнутих в Мінську домовленостей.

Відповідне рішення оголосив голова суду Ронні Абрахам, передають Українські Новини.

Суд визнав за необхідне нагадати, що Рада безпеки ООН закликала Україну і Росію розробити комплекс заходів по виконанню "мінських домовленостей".

"Сторони повинні зробити все необхідне для виконання цього пакета документів, щоб врегулювати конфлікт в східних регіонах України мирним шляхом", - оголосив рішення суду Абрахам.

Інші заходи щодо України чи Росії для вирішення конфлікту на Донбасі Міжнародний суд ООН відмовився вводити.

Суд ООН відмовив у тимчасових заходах щодо РФ за однією з конвенцій

Суд заявив, що всі процедурні вимоги були виконані.

Міжнародний суд ООН відмовив у тимчасових заходах щодо Росії за однією з конвенцій. Відповідне рішення оголосив голова суду Ронні Абрахам. Суд вирішив, що Україна не довела, що Росія порушила ст. 2 Міжнародної конвенції по боротьбі з тероризмом, передає УТ.

Суд зауважив, що Україна не надала доказів "на цьому етапі розгляду, які б демонстрували належним чином, що ці елементи є правдоподібними".

При цьому суд заявив, що всі процедурні вимоги були виконані. Міжнародний Суд дійшов до висновку, що він має докази, які є підставою щодо претензій України проти Росії в рамках обох конвенцій.

Зазначимо, що рішення є проміжним і не пов’язане із розглядом даної справи по суті, але воно стало важливою ланкою для юридичної протидії РФ.

Суд ООН зобов'язав Росію відновити Меджліс та припинити дискримінацію меншин

Міжнародний суд ООН погодився на запровадження запобіжних заходів за позовом "Україна проти РФ" для захисту національних меншин в Криму.

Про це повідомив на відкритих слуханнях у Гаазі голова Суду Ронні Абрахам.

Суд розглядає порушення в рамках порушення положень Конвенції про запобігання усіх форм расової дискримінації.

Суд зазначив, що порушення статей 2 і 5, на які посилається українська сторона, спрямовані на захист фізичних осіб від проявів дискримінації. Для запровадження тимчасових заходів сторона може позиватися лише тоді, коли є свідчення про акти расової дискримінації.

"Щодо наданих суду свідчень, деякі з них відповідають визначенню дискримінації, наприклад у частині ведення навчання української мовою для етнічних українців. На даний момент суд дійшов висновку, що кримські татари та етнічні українці у Криму залишаються вразливими. У цьому відношенні суд бере до уваги доповідь про ситуацію з правами людини в Україні", - сказав Абрахам.

Серед іншого, суд зобов'язав РФ:

- Утриматися від обмежень щодо кримських татар на представництво власних інтересів, включно з поновленням діяльності Меджлісу;

- Забезпечити поновлення освіти українською.

Також суд наклав на обидві сторони зобов'язання уникати порушень Конвенції про запобігання усіх форм расової дискримінації.

"Суд зазначає, що вимоги або параметри для застосування тимчасових заходів по Конвенції щодо запобігання расової дискримінації є дійсними і таким чином суд приймає рішення, щоб такі заходи були зазначені, і щоб вони були повністю або частково зазначені по тих статтях, про які говорила українська сторона", - додав Абрахам.

Суд ООН затвердив, що має право на запобіжні заходи за позовом "Україна проти РФ"

Міжнародний суд ООН виніс проміжне рішення у справі Україна про Росії, визнавши, що має юрисдикцію prima facie для розгляду даної справи.

Про це повідомив на відкритих слуханнях у Гаазі голова Суду Ронні Абрахам, передає Європейська правда.

Визнання юрисдикції prima facie є необхідною умовою для затвердження тимчасових заходів проти Росії

"Суд вважає, що принаймні частина аргументів України підпадають під юрисдикцію prima facie суду", - заявив він, коментуючи звинувачення України за Конвенцією про боротьбу з фінансуванням тероризму.

Стосовно Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації Україна мала виконати низку умов, зокрема, щодо попередніх досудових консультацій з РФ. Суд ООН визнав, що Україна виконала ці вимоги, "виходячи із наданих записів зустрічей (України та РФ)".

"Видається, що суперечку неможливо було вирішити за допомогою переговорів", - додав Ронні Абрахам.

"Це дозволяє говорити, що вимоги prima facie були виконані (також щодо другої конвенції)", - наголосив він.

Зрештою, Суд визнав, що Україна довела можливість накладення тимчасових заходів у суперечці "Україна проти Росії"

Однак вже після того суд оголосив, що Україна не надала необхідних доказів для затвердження запобіжних заходів за конвенцією про заборону фінансування тероризму і через це відмовився затверджувати запобіжні заходи за цією конвенцією.

Водночас, Cуд погодився з ключовими вимогами України за конвенцією щодо недискримінації та зобов'язав Росію відновити діяльність Меджлісу та припинити дискримінацію меншин.

Зеркаль: "Українська сторона постійно працює над тим, щоб ефективно використовувати всі наявні правові інструменти для залучення Росії до відповідальності"

Позов України проти Росії: Зеркаль розповіла про очікування від рішення суду ООН.

Голова української делегації в Міжнародному суді ООН, заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль вірить в те, що судді ухвалили рішення, спрямоване на захист прав людини, а також для попередження погіршення ситуації на Донбасі і в окупованому Криму. Про це вона написала у Facebook.

"Продовжую вірити, що судді нас почули та прийняли рішення, спрямоване на захист прав людини та убезпечення від подальшого погіршення ситуації протягом розгляду справи по суті. Дякую всім, хто в нас вірить та підтримує. Маємо бути оптимістами, попри усі тонкощі юридичних процесів", - написала Зеркаль.

Вона також зазначила, що українська сторона постійно працює над тим, щоб ефективно використовувати всі наявні правові інструменти для залучення Росії до відповідальності.

"Сьогодні ми також зустрічаємося з іншою гаазькою інстанцією — Офісом Прокурора Міжнародного Кримінального Суду, який вивчає злочини проти людяності на Майдані, в Криму та на Сході", - додала Зеркаль.

Як повідомлялося, у Міжнародному суді у Гаазі з 6 до 9 березня тривали попередні слухання за позовом України проти Росії щодо порушення Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

7 березня, під час виступу Росія ґрунтувала свою правову позицію на твердженні, що бойовики на Донбасі самі знайшли зброю — радянську або залишену українською армією. МЗС України закликало реагувати на маніпуляції Росії в Гаазі, адже "необхідно доводити усю банальність брехні і пропаганди з боку РФ".

8 березня відбувся третій день публічних слухань, де українська сторона висловлювала свої заперечення проти наданих представником Росії аргументів.

Нагадаємо, 19 квітня Міжнародний суд ООН оголосить рішення щодо забезпечувальних заходів у справі за позовом України проти Росії. Засідання пройде в Гаазі. Початок заплановано на 15:00 за місцевим часом (16:00 за Києвом).

Джерело: Тиждень.ua

Схожі новини