Передплата 2024 ВЗ

Які продукти розріджують кров

Власники густої крові мають підвищений ризик розвитку серцево-судинних захворювань і тромбів. Особливо часто від цього страждають люди, старші за 45 років. Таким особам рекомендується додавати в раціон особливі продукти (вода, олія, ромашка, морська капуста, риба, червоне вино, часник), які знижують густоту крові

Важливо уточнити, що ці про­дукти не замінюють лікування, а лише доповнюють його:

Вода. Вода життєво необхід­на організму, в тому числі і для нормальної густоти крові. Здо­рова норма — 1,5−3 л на день. За недостатнього вживання води кров згущується, підвищується ризик появи тромбів. Тому про­стий спосіб розбавити кров — випити воду в чистому вигляді або хоча б чаї.

Олія. Оливкова, лляна, ви­ноградна та інші олії містять ко­рисні для крові антиоксиданти, фенол, вітамін Е і омега-3 кис­лоти. Дослідження показують, що вживання олій знижує рівень речовин, які призводять до утво­рення тромбів. Олія корисна для крові тільки до термічної оброб­ки, тому її краще додавати в го­тові салати або просто вмочати в олію хліб.

Ромашка. Ромашковий чай — дуже корисний продукт для всіх власників густої крові. Ромашка є природним антикоагулянтом і пригнічує активність тромбоци­тів.

Морська капуста. Користь морської капусти добре відо­ма, і її розріджувальні власти­вості - одна з багатьох причин додавати цей продукт в раціон. У морській капусті та інших мо­репродуктах багато йоду, який підвищує тонус судин і знижує в’язкість крові.

Риба. Корисні жирні омега-3 кислоти ефективно розріджують кров. Для профілактики тромбо­зу варто їсти рибу жирних сортів і риб’ячий жир. Останній сприяє розсмоктуванню вже наявних тромбів. Лікарі радять їсти рибу не рідше, ніж 3 рази на тиждень.

Червоне вино. Шкірка чер­воного винограду багата на поліфеноли — потужні антиок­сиданти, які перешкоджають утворенню тромбів. Однак чер­воний виноград важко знайти у магазинах не в сезон. Його замінює вино з червоного ви­нограду. Однак пам’ятайте, що алкогольні напої можна пити у дуже помірній кількості.

Часник. Ще один антикоагу­лянт, який варто включати у ра­ціон всім власникам густої крові. Для більшої користі часник кра­ще їсти в сирому вигляді, на­приклад, розчавити його ножем і додати в овочевий салат або картоплю.

Валентина Миколів.

Схожі новини