Передплата 2024 «Добрий господар»

«Встановлені особи та організації, причетні до цього факту, але про підозру жодній особі не повідомлено»

Журналістка «ВЗ» дізнавалася, чи зсунулося з мертвої точки розслідування справи щодо розкрадання гуманітарної допомоги у селі Убині, що неподалік Львова

У справі про розкрадання гуманітарної допомоги у селі Убині, досі жодної конкретики!
У справі про розкрадання гуманітарної допомоги у селі Убині, досі жодної конкретики!

У серпні минулого року голова Тимчасової слідчої комісії (ТСК) у Верховній Раді Сергій Козир в інтерв'ю для «ВЗ» повідомив, що робота правоохоронних органів щодо розслідування ймовірних фактів розкрадання гуманітарної допомоги у селі Убині, що на Львівщині, є незадовільною. Окрім того, справу «футболять» від одного правоохоронного органу до іншого. Нагадаємо, ця справа набула широкого резонансу. Але увесь той час, хтось старанно заплутує усі сліди…

«Вартість вилученої гуманітарної допомоги не встановлена»

Я уважно прочитала звіт Тимчасової слідчої комісії ВР, який стосується справи щодо розкрадання гуманітарної допомоги у селі Убині. Процитую важливі факти.

«На засіданні розглянуто питання щодо факту виявлення у лютому 2023 року в с. Убині Львівської області складських приміщень з більше ніж 1200 палетами різноманітної гуманітарної допомоги, який широко висвітлювався в медіа, — йдеться, зокрема, у звіті ТСК Верховної Ради. — Зважаючи на великий суспільний резонанс даного факту, Комісія заслухала представників Львівської обласної прокуратури, територіального підрозділу Бюро економічної безпеки у Львівській області та Головного управління Національної поліції України у Львівській області про стан розслідування кримінального провадження 720 231 400 000 000 000, порушеного за даним фактом.

У результаті встановлено такі обставини:

  • Територіальний підрозділ Бюро економічної безпеки у Львівській області розпочав досудове розслідування 04.02.2023 р. за ч.1 ст.212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів), а не за статтею 201 -2 Кримінального кодексу України (незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги), що є логічним з огляду на характер вилученої гуманітарної допомоги, та провадив досудове розслідування протягом чотирьох місяців. А Львівська обласна прокуратура як орган, що здійснює процесуальне керівництво у кримінальному провадженні, не вживала заходів щодо належної правової кваліфікації та визначення підслідності за повноважним органом досудового розслідування.
  • 02.06.2023 р. процесуальним керівником обласної прокуратури були відокремлені матеріали в окреме провадження № 72 023 140 000 000 111 за ч.3 ст.201 Кримінального кодексу України та об'єднано їх в одне провадження.
  • Того само дня процесуальним керівником обласної прокуратури були відокремлені матеріали в окреме провадження за № 72 023 140 000 000 112 за ч.3 ст.201 Кримінального кодексу України та передано для провадження досудового слідства до слідчого управління Головного управління Національної поліції України у Львівській області.
  • Вартість вилученої гуманітарної допомоги не встановлена, вилучені майнові цінності одразу передано Силам оборони, Херсонській та Миколаївській ОВА.
  • Встановлені особи та організації, причетні до цього факту, але про підозру жодній особі не повідомлено.
  • Співробітники територіального підрозділу Бюро економічної безпеки у Львівській області не змогли повідомити зміст показів, наданих власником та користувачем зазначених складських приміщень, посилаючись на те, що долучили оригінали протоколів допиту зазначених осіб до провадження № 72 023 140 000 000 112, яке знаходиться у провадженні слідчого управління Головного управління Національної поліції України у Львівській області.
  • Керівництво слідчого управління Головного управління Національної поліції України у Львівській області, своєю чергою, зазначило, що кримінальне провадження № 72 023 140 000 000 112 фізично перебувало у слідчому управлінні один день та 02.06.2023 р. витребуване Львівською обласною прокуратурою і на момент засідання (27.07.2023 р.) знаходиться у Львівській обласній прокуратурі.
  • Перспектива прийняття законного рішення щодо кожного із зазначених кримінальних проваджень оголошена не була.

За результатами розгляду отриманих від правоохоронних органів відповідей на запити Комісії та обговорення питання на засіданні Тимчасової слідчої комісії, дійшла висновку, що розслідування даного кримінального провадження та стан досудового слідства є незадовільними, а також, що існують обґрунтовані підстави вважати, що територіальний підрозділ Бюро економічної безпеки у Львівській області порушив кримінальне провадження за невірною кваліфікацією та тримає його у своєму провадженні з метою зловживання своїм становищем та владою і проведення незаконних слідчих дій, про що повідомлено Офіс генерального прокурора, Бюро економічної безпеки і Національну поліцію України.

«На час засідання керівництво БЕБ не змогло повідомити про стан розслідування»

Комісія запропонувала провести чергове засідання у серпні 2023 р. в м. Києві за участі керівників зазначених відомств, після проведення якого 25.08.2023 р. було встановлено, що кримінальне провадження № 720 231 400 000 000 000 за ч.1 ст.212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) закрито на підставі статті 284 Кримінального кодексу України. Провадження № 72 023 140 000 000 112 та № 72 023 140 000 000 112 за ч.3 статті 201 Кримінального кодексу України об'єднано в одне провадження та передано для розслідування до центрального апарату Бюро економічної безпеки 03.08.2023 р.

На час засідання керівництво Бюро економічної безпеки не змогло повідомити про стан розслідування та перспективу прийняття законного рішення, — йдеться далі у звіті ТСК. — Стан розслідування цього провадження Комісією визнано як незадовільний.

Як відзначають у Тимчасовій слідчій комісії Верховної Ради, за весь час її роботи, правоохоронним органам різного рівня було повідомлено про 31 випадок можливих неправомірних дій та можливого вчинення кримінальних правопорушень, з яких лише щодо 21 випадку мало місце реагування правоохоронців у межах законодавства, щодо 10 звернень, реагування відсутнє з незрозумілих для Комісії причин.

«Офісом генерального прокурора ініційовано проведення службового розслідування з приводу дій прокурорів Львівської обласної прокуратури»
До речі, у висновках Тимчасової слідчої комісії ВР є й такий факт:

— Офісом генерального прокурора було зазначено, що за наслідками озвученої Тимчасовою слідчою комісією інформації про можливі порушення вимог кримінального процесуального законодавства у кримінальних провадженнях № 72 023 140 000 000 032 від 04.02.2023 та № 720 231 400 000 000 128 від 02.06.2023 р. було ініційовано проведення службового розслідування з приводу дій прокурорів Львівської обласної прокуратури під час здійснення процесуального керівництва у кримінальному провадженні № 720 231 400 000 000 128 від 02.06.2023 р.

Я зателефонувала до голови ТСК Верховної Ради Сергія Козиря, аби запитати його на якому етапі розслідування цієї справи.

— Усю інформацію, яку ми знайшли і дослідили, ми відправили до правоохоронних органів, — каже Сергій Козир. — Наразі відповіді не було. Почекаємо. Подивимось… Я так розумію, відповідь буде тоді, коли буде прийняте якесь рішення: або розслідування, або підозра, або … закриття справи.

— Була інформація, що до розкрадання «гуманітарки» причетна Львівська ОВА. Чи вдалося вам встановити цей факт?

— Задача слідчої комісії не встановлювати факти, а вказати на не доопрацювання та недоліки. А правоохоронні органи і суд мають встановити усі факти. Тому я не можу сказати, що хтось винен, чи не винен. Питання щодо проведення експертиз, теж стосується досудового слідства.

Львівський волонтер, керівник ГО «Нескорені» Олександр Лабецький каже:

— У Львівській обласній раді створено тимчасово-контрольну комісію з депутатів ЛОР, яка розглядає зловживання по системі «Шлях», по «гуманітарці» і про використання коштів на не першочергові видатки. Очолює комісію з питань правоохоронної, антикорупційної діяльності та військових формувань Назар Сумало. Але члени цієї комісії чомусь не заслухали на сесії правоохоронців щодо розкрадання гуманітарної допомоги у селі Убині. Чому так сталося, і хто «режисер» цього, це треба дослідити. Уже три місяці ця ТСК начебто розслідує цю справу. Замість того, щоб правоохоронці прийшли у сесійну залу, щоб громадськість почула правду, вони відтермінували це питання на пів року часу.

Голова профільної комісії з питань правоохоронної, антикорупційної діяльності та військових формувань Львівської обласної ради Назар Сумало розповів «ВЗ»:

— У четвер, 22 лютого, відбулося засідання Тимчасово-контрольної комісії. Були представники територіального Бюро економічної безпеки у Львівській області. Ми з’ясовували усі обставини. Слідство у кримінальному провадженні триває. Але воно передбачає фіксацію продажу гуманітарної допомоги. Факту продажу не було зафіксовано. БЕБ зафіксував склад з гуманітарною допомогою, який протягом року там знаходився. Згідно з рішенням суду, цю допомогу скерували на Херсонську, Миколаївську область та ЗСУ.

Ми запитували у детективів БЕБ, хто отримувач гуманітарної допомоги, і як вона взагалі опинилася на складах в Убині? Вони пояснили, що провели допити водіїв. Основний донор цієї гуманітарної допомоги — це Благодійна організація у Польщі. Звідти її доставляли на Львівщину. У зв’язку з тим, що у перші два місяці повномасштабної війни на митниці фіксація гуманітарної допомоги не відбувалася, документи чітко не встановлені (є лише декларації, хто її завозив тощо).

Ми запитували, чи не йдеться про перекваліфікацію справи органами прокуратури. Наразі розслідування здійснюється за ст.201 -2 КК України (відповідальність за незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги). Ми ставили чіткі запитання детективам БЕБ, але не отримали ствердної відповіді, що отримувач цієї гуманітарної допомоги, а відповідно, причетна до цього, — Львівська ОВА. Отже, про підозру наразі не йдеться…

Ми вирішили звернутися до територіального БЕБ з листом. Оскільки вони повідомили, що встановлений склад у Польщі (звідки відправлялася гуманітарна допомога на Львівщину), а ми вже тоді постараємося самі дізнатися, хто був отримувачем. У такий спосіб наша тимчасова комісія допоможе у розслідуванні цієї справи. Також плануємо запросити на наступну сесію ЛОР детективів БЕБ, аби вони розповіли про деталі розслідування.

Схожі новини