Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

В Україні змінилися правила перевезення гуманітарної допомоги

Вимагають індивідуальний номер в електронній системі обліку гуманітарної допомоги

З 1 квітня 2024 року в Україні діють нові правила обліку гуманітарних вантажів, які йдуть з-за кордону в прифронтові зони. Тепер додатково вимагають індивідуальний номер від організації, яка подає осіб на включення в систему «Шлях» (котрі перевозять гуманітарку). Без зазначання індивідуального п’ятизначного номера в електронній системі обліку гуманітарної допомоги — комісія Львівської ОВА не розглядатиме заявку на ввезення гуманітарного вантажу.

Про це повідомив на брифінгу керівник апарату Львівської ОВА, заступник голови Львівської ОВА Тарас Грень.

«Просимо перевірити документи і при подачі фізичних осіб в систему „Шлях“ зазначати індивідуальний номер, який підтверджує перебування вашої організації у відповідному реєстрі», — каже чиновник Львівської ОВА.

Тарас Грень навів статистику звернень щодо «Шляху»: у 2022 році — 16 тисяч звернень, у 2023 році — 6,2 тисячі, по квітень 2024 року — 680 звернень.

На розгляді Кабміну — зміни до постанови № 57. Йдеться про закріплення територіального принципу для Львівської ОВА, яким ОВА користувалася два роки. «Ми розглядаємо звернення лише від львівських організацій зареєстрованих у Львівській області щодо фізичних осіб, які проживають у Львівській області».

Нагадаємо, йдеться про організації, структури, що возять з-за кордону гуманітарні вантажі. Львівська прописка — подавай заявку у Львівську ОВА.

У коментарі для «ВЗ» Тарас Грень пояснив, що раніше Львівська ОВА офіційно могла розглядати заявки від організацій, які зареєстровані в інших регіонах України, аби дати добро на перевезення гуманітарних вантажів. Однак Львівська ОВА цього не робила, зважаючи на моральні обставини.

Про оновлені правила переміщення під час комендантської години

Оновилися правила щодо користування перепустками фізичних осіб, які надають право перебувати на вулиці в час комендантської години. Згідно із змінами Львівської ОВА, відтепер перепустки не можна класти під скло автівок. Їх потрібно показувати поліції «з рук».

Нагадаємо, на Львівщині комендантська години триває з опівночі до 5-ї години ранку. Востаннє її змінювали у жовтні 2022 року. Комендантська година, кажуть у Львівській ОВА, цілком коректна і не потребує змін (з врахуванням антидиверсійної діяльності).

Тарас Грень каже, перепустка має бути персоніфікована та з відповідними номерними знаками. До жовтня 2023 року в області було видано 45 тисяч перепусток. А зараз — 30 тисяч перепусток.

Якщо хтось вирішить показати підроблену чи чужу перепустку — на порушника чекає кримінальна відповідальність. Тарас Грень повідомив на брифінгу, що Нацполіція Львівщини розглядає п’ять кримінальних справ щодо підроблених перепусток комендантської години.

Схожі новини