Передплата 2024 «Добра кухня»

Чи потрібні поліцейським електрошокери?

У 2021 році Верховна рада не підтримала використання правоохоронцями спецзасобу

Тейзер — це специфічна модель, яка може застосовуватися як контактно (впритул), так і дистанційно
Тейзер — це специфічна модель, яка може застосовуватися як контактно (впритул), так і дистанційно

Нещодавній випадок, який трапився у Дніпрі, коли патрульний поліцейський застрелив агресивного пасажира автомобіля, обговорює уся країна… Сподіваємося, що слідство розставить усі крапки над «і».

Але не менш скандальний випадок трапився і у Львові. На просп. Свободи нетверезий молодик накинувся з кулаками на патрульного, який прибув на виклик, а перед тим конфліктував з жінкою, яка теж була п’яною… Молодик, побачивши патрульних, які прибули на виклик, вирішив застосувати фізичну силу і до них. На відео видно, як він кидається на інспектора з кулаками… Патрульний у цей момент застосовує газовий балончик. І лише через декілька хвилин поліцейському вдається одягнути кайданки на агресивного молодика.

Ці випадки, що трапилися у Дніпрі та Львові, змусили мене повернутися до такої теми, як електрошокери у поліції. Чи потрібні ці прилади поліцейським для самозахисту? Їх дія, нагадаємо, спрямована на поразку нападника розрядом струму високої напруги.

Ще у 2021 році для поліції було закуплено електрошокерів на суму 33 млн грн. Але Верховна Рада не проголосувала за рішення, згідно якого поліцейські мали би право ці шокери застосовувати. Як розповідають компетентні джерела у поліції, одна з головних противниць усіх поліцейських реформ — народна депутатка Олександра Устінова.

Я знайшла відео за квітень 2021 року, де Устінова з трибуни Верховної ради розповідає, що було порушено процедуру голосування щодо законопроєкту, який стосується шокерів.

— Скажу те, що вам не говорить Національна поліція, — каже Устінова. — Зараз і шокери, і табельну зброю і так можна використовувати при нападі на поліцейського. Але знаєте для чого їм потрібні електрошокери? Щоб їх використовувати при адмінарештах. Ви собі уявляєте, якщо людина перевищила швидкість, наприклад, або порушила будь-які інші правила дорожнього руху, то її зупиняють. І якщо, не дай Боже, поліцейському не подобається, як людина себе поводить, проти неї можна застосувати шокер.

У нас 64% українців мають серцево-судинні хвороби. Для них таке застосування може стати летальним. Тобто ми зараз, коли нам розповідають про гуманність застосування шокерів, даємо можливість поліцейським навіть при адміністративних арештах вбивати людей. Ви розумієте, як це буде використовуватися на масових заходах. Як це буде використовуватися поліцейськими, до яких зараз дуже низька довіра, при зупинці будь-якого автомобіля.

Ви маєте стати на сторону людей, і не дозволити використовувати шокери проти людей, які порушують ПДР, чи мають інше адміністративне правопорушення, — звернулась депутатка до колег. — Ці шокери їм потрібні не для захисту поліцейських, як нам це розповідають. На комітеті більшість проголосувала за те, аби відправити цей законопроєкт на доопрацювання. А зараз цей законопроєкт намагаються «втюхати» всім вам, щоб ви прийняли його у першому читанні, бо 33 млн грн уже витратили на ці шокери".

Відтак Верховна Рада відхилила законопроєкт № 4375, яким би дозволялося поліцейським використовувати електрошокери, зокрема, щодо затримання особи, яка чинить непокору або опір при затриманні; затримання особи, яка вчинила адміністративне або кримінальне правопорушення і чинить при цьому фізичну протидію поліцейському; затримання особи, яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти; затримання особи, яка чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти; затримання озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров’ю людей, у тому числі поліцейського.

Як зауважив тодішній заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко, з огляду на те, що Верховна Рада не підтримала цей законопроєкт, поліцейські змушені будуть використовувати для захисту чи затримання вогнепальну зброю. Це ми побачили у Дніпрі у серпні 2023 р., коли поліцейський застрелив агресивного нападника…

Через те, що у 2021 році законопроєкт, по суті, провалили, декілька тисяч шокерів досі лежать на складах.

Але поліцейські з такою думкою нардепки не погоджувалися тоді, і не погоджуються тепер. Поліцейські кажуть, скільки відео було знято на цю тему, і показано, як діє електрошокер на людину. І ці прилади є вкрай потрібні поліцейським!

Одне з таких відео зняв начальник департаменту патрульної поліції Національної поліції України Євгеній Жуков. Нещодавно президент присвоїв Жукову звання генерала поліції третього рангу.

На відео Євгеній Жуков випробував дію тейзера (шокера) на собі (відео є на YouTube). Тейзер — це специфічна модель, яка може застосовуватися як контактно (впритул), так і дистанційно (як це показано на відео). Звичайний шокер застосовується лише впритул.

Євгеній Жуков розповів, що тейзер використовують, зокрема, такі країни: США, Канада, Велика Британія, Франція, Австралія, Німеччина, Ізраїль та ще 100 країн світу. Тейзер автоматично записує час, місце та тривалість кожного використання (зберігає цю інформацію). Сьогодні це безпечний спосіб зупинити правопорушника, з мінімальним ризиком заподіяти шкоду йому та поліцейському. Використання тейзеру схвалило Міністерство охорони здоров’я України.

Після того, як Євгеній Жуков протестував дію тейзера на собі, він розповів про свої відчуття:

— Це було доволі неприємно. Але я цілий та здоровий (Євгенія Жукова на відео підтримували, він падав не сам від пострілу тейзера. — Авт.).

Мої м’язи максимально скоротились, але я весь час був притомний і міг вільно дихати. Щойно тейзер вимкнувся, неприємні відчуття минули. Наразі я почуваю себе як після виснажливого тренування. І точно не готовий вступати у бійку.

Колишній патрульний поліцейський, а нині керівник ГО Pitbull Lviv та експерт з адвокації Кампанії «За безпечні дороги» Микола Ільчук розповідає журналістці «ВЗ» про ризики щодо застосування шокерів:

— На мою думку, ризики не є такими високими, як про це пишуть деякі дописувачі у соцмережах. Подивившись багато відео з США, де поліція активно почала застосовувати тейзери, щоб мінімізувати шкоду людям, ми бачимо, що випадки ускладнень трапляються вкрай рідко. Найбільшим же ризиком є те, що людина знерухомившись, буде падати та пошкодить собі голову чи кінцівки. Але при застосовуванні спецзасобу, поліцейський повинен попередити особу про такі дії. Тому в разі активної та фізичної протидії, особа повинна розуміти можливі наслідки. Погодьтесь, що знерухомити порушника чи злочинця з невеликим дискомфортом є безпечнішим, ніж вступати з ним у фізичний контакт (за участі двох-трьох і більше поліцейських), застосувавши гумову палицю (тобто гумові чи пластикові кийки), чи газовий балончик, і мати ризик травмуватися декільком особам одночасно.

Схожі новини